Pătrunjelul (Petroselinum sativum) are pentru sănătate efecte mai importante decât „asezonarea” mâncărurilor, fiind considerat „una dintre cele mai prețioase plante pentru sănătate pe care natura le-a pus cu generozitate la dispoziția speciei umane”.
De la pătrunjel se folosesc rădăcinile, frunzele și semințele, toate având un miros caracteristic. Rădăcinile au un gust dulce. Fructele (semințele) conțin ulei gras (20 la sută) format din acizi grași nesaturați (acidul petroselinic), un heterozid flavonic (apiozidul), ulei volatil (2,5B5 la sută), miristicină, apiol, carburi terpenice și derivați cumarinici. Frunzele conțin ulei volatil, iar rădăcinile au hidrați de carbon, substanțe extractive neazotate, minerale și vitamine (A, B1, B2 și C). Planta conține mult betacaroten, vitaminele K și B12, calciu, fier, fosfor și de 4 ori mai multă vitamina C decât citricele. Vitamina B12 ajută organismul în procesul de formare a celulelor roșii din sânge. De reținut că, activitatea acestei vitamine este inhibată de antibiotice, anticoncepționale orale și de stres.
Cu toți acești factori chimici, pătrunjelul devine stimulator general, antianemic, depurativ (antiseptic al sângelui, tubului digestiv și căilor urinare), diuretic (eliminând ureea, acidul uric și clorurile în caz de gută și reumatism), previne cancerul (are acțiune citostatică naturală) și întârzie îmbătrânirea.
Pentru eliminarea paraziților intestinali se bea ceai din frunze de pătrunjel. Contra diareei, se fierb la foc mic 25 g rădăcină de pătrunjel, 10 g scoarță de stejar și 50 g boabe de linte. Se bea dimineața și seara câte o ceașcă de lichid limpede.
Printre efectele benefice ale consumului de pătrunjel se mai numără îmbunătățirea circulației sanguine, păstrarea sănătății sângelui și purificarea acestuia. O circulație mai bună menține căldura corpului și vă apără de frig.
Pentru tratamentul insuficiențelor cardiace și al bolilor de inimă, fitoterapia recomandă vinul de pătrunjel: 10 tulpini proaspete cu tot cu frunze se mărunțesc și se pun într-un litru de vin natural, în care se adaugă 1B2 linguri de oțet. Se lasă să fiarbă 10 minute la foc mic, după care se adaugă 300 g miere de albine. Se agită până se topește mierea, apoi se strecoară și se pune în sticle. Se bea câte un păhărel înainte de masă.
Sursa: www.evenimentul.ro

