Pătrunjelul este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate zarzavaturi. Pătrunjelul consumat proaspăt în salate sau alte preparate culinare este un tonic general, un antioxidant și un purificator al organismului: Prin compoziția sa, pătrunjelul întărește imunitatea, are proprietăți antitumorale și antialergice, îndeplinind un rol important în distrugerea radicalilor liberi.
Este bogat în vitamina C, provitamina A, fier și mangan (100 g pătrunjel proaspăt conține 200-240 mg vitamina C, 60 mg provitamina A, 19 mg fier și 0,5 mg mangan). Pătrunjelul este de 4 ori mai bogat în vitamina C decât portocala, iar conținutul de fier este mult mai mare decât cel din spanac. Practic, cu 25-30 mg pătrunjel acoperim necesarul zilnic de vitamina C (60-70 mg). Pătrunjelul mai conține apiol, principiu estrogen, alte vitamine (B, E), calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod, clorofilă precum și un aminoacid numit histidină, care frânează dezvoltarea tumorilor”.
Printre acțiunile terapeutice ale pătrunjelului, acesta întărește sistemul de apărare al organismului, stimulează sistemul nervos, este antiinfecțios, elimină sau limitează procesele inflamatoare, este diuretic (eliminând apa, ureea, acidul uric și clorurile) și depurativ, antiseptic al sîngelui, al tubului digestiv și al căilor urinare, vasodilatator, antitumoral, antianemic, antirahitic și antiscorbutic, stimulator al expectorației (eliminând din bronhii și plămâni substanțele dăunătoare), împiedică uscarea conjunctivei și a corneei, favorizează creșterea transpirației (contribuind și în acest fel la eliminarea toxinelor), este regenerator capilar, vermifug, stimulent al fibrelor musculare netede (intestinale, urinare, biliare, uterine), neutralizează efectele nocive ale tutunului și alcoolului: „Pătrunjelul ajută în toate stările cu imunitate slăbită, stări infecțioase, alergii, convalescență, bătrânețe, boli de uzură, oboseală, astenie, surmenaj fizic și intelectual, anemie, boli ale sângelui, atonie a vezicii biliare, afecțiuni hepatice (hepatita, ciroza, colicistita), afecțiuni renale sau ale vezicii urinare, reumatism, gută, dureri articulare (în special cele din timpul menopauzei), menstre dureroase, ciclu menstrual neregulat, celulită. Cura cu salată de pătrunjel: Se mărunțește o legătura de pătrunjel proaspăt, se adaugă puțin ulei de măsline și puțină zeamă de lămâie, câțiva căței de usturoi, semințe de dovleac sau de susan; se mănâncă, zilnic, câte o astfel de salată, timp de 10-14 zile. Cura este tonică și revigorantă, contribuind astfel la întărirea sănătății. Această salată este benefica și pentru combaterea stărilor neplăcute după consumul exagerat de alcool.
Pătrunjelul poate fi consumat și sub formă de suc obținut cu storcătorul electric. Este recomandat ca sucul să se bea imediat ce a fost preparat. În nici un caz nu se ține în frigider mai mult de 5 ore. Se bea, zilnic, sucul obținut dintr-o legătură de pătrunjel, înainte de a mânca. Cura durează două săptămâni. Sucul de pătrunjel este foarte puternic, motiv pentru care el se consumă în cantități mici (cantitățile mari pot produce tulburări ale sistemului nervos) sau în amestec cu alte sucuri de legume. Amestecând sucul de pătrunjel cu suc de morcov, de țelină sau de spanac se obțin efecte terapeutice dintre cele mai puternice.
Curele cu pătrunjel sînt contraindicate femeilor însărcinate și celor care alăptează. Apiolul, o substanță conținută de pătrunjel, stimulează contracțiile uterine și diminuează secreția de lapte, pe care o poate chiar opri dacă pe sâni se aplică frunze strivite de pătrunjel.
Sursa: www.evenimentul.ro






