Ședință extraordinară

Patru personalități care au contribuit decisiv la deschiderea Spitalului Municipal Fălticeni au primit titlul de Cetățean de Onoare



Prezidiul ședinței de Consiliu Local
Prezidiul ședinței de Consiliu Local

Spitalul Municipal Fălticeni se deschide oficial începând de astăzi, 2 septembrie 2021. Înainte de deschidere, pe 1 septembrie, la Primăria municipiului Fălticeni a avut loc o ședință extraordinară festivă a Consiliului Local Fălticeni, în cadrul căreia au fost acordate titlurile de Cetățean de Onoare medicului primar neonatolog Mariana Sigmund, Mariei Holtzhauser, o cunoscută susținătoare a acțiunilor de voluntariat, fostului director al spitalului, medicul primar chirurg Constantin Moldovanu, și Adrianei Filip, specialist în relații publice și comunicare.
„Făcând o scurtă trecere în revistă vreau să vă spun că sunt patru personalități care au contribuit decisiv la deschiderea unui obiectiv de investiții mult așteptat de fălticeneni și locuitorii din 18 comune și două orașe, Dolhasca și Liteni. Vorbim de noul spital municipal, o construcție începută în urmă cu 30 de ani și care pe 2 septembrie va primi primii pacienți”, a spus primarul Cătălin Coman.
45.000 de nou-născuți au trecut prin mâinile medicului neonatolog Mariana Sigmund
Referindu-se la medicul neonatolog Mariana Sigmund, cea careși astăzi, la cei 73 de ani, are grijă de bebeluși încă din primele lor clipe de viață, fiind decanul de vârstă al Spitalului Municipal Fălticeni, primarul Cătălin Coman i-a mulțumit pentru tot ceea ce a făcut pentru Fălticeni, pentru tot ceea ce a făcut pentru peste 45.000 nou-născuți care au trecut prin mâinile sale.
După primirea titlului de Cetățean de Onoare, cu emoție în glas medicul Mariana Sigmund a spus: „Vă mulțumesc dumneavoastră și Consiliului Municipal Fălticeni pentru cinstea pe care mi-a făcut-o, aceea de a fi Cetățean de Onoare. Mi-am petrecut 47 de ani în spitalul din Fălticeni, am îngrijit 45.000 de nou-născuți și, adunate zilele în care poate mi-am neglijat familia, înseamnă 6 ani din viață. Mulțumesc familiei pentru că am fost înțeleasă. Mulțumesc colectivului, fetelor mele, cum le spun eu, că m-au ajutat, m-au înțeles, au fost alături de mine și la bine și greu și le cer iertare pentru că poate uneori am fost prea dură pentru că am dorit să fie totul bine pentru acești copii, pentru spital, pentru toți”.
Noul spital din Fălticeni, „un vis în care am crezut”
În primăvara anului 2020, când spitalele din județul Suceava nu mai făceau față în lupta cu coronavirusul ucigaș, iar noul spital din Fălticeni era închis din lipsa dotării cu aparatură și echipamente medicale, Maria Holtzhauser a inițiat campania “Suceava este îngenuncheată! Putem ajuta la decongestionarea situației cu ajutorul noului spital din Fălticeni, prin trimiterea unui SMS la numărul 8837 cu textul «Fălticeni», pentru a dona 2 euro pentru dotarea Spitalului Municipal Fălticeni”.
„O doamnă care ne onorează cu faptele, cu prezența, cu activitățile dumneaei, o fălticeneancă născută la Găinești, Slatina. O doamnă care are un CV extrem de bogat în ceea ce înseamnă activitățile pentru sprijinirea semenilor. Îi mulțumim doamnei Maria Holtzhauser pentru că este alături de noi, pentru întreg sprijinul. Vreau să vă spun că nu doar în primăvara anului trecut, în plină pandemie, am avut un suport extraordinar de generos, eficient și energic din partea dumneaei. A fost permanent alături de comunitatea fălticeneană, a fost permanent alături de Spitalul Municipal Fălticeni, ne-am sfătuit aproape zilnic, am dialogat, am încercat să găsim soluții și vreau să vă spun cu toată sinceritatea că activitatea dumneaei a fost extraordinar de utilă, de folositoare pentru realizarea acestui obiectiv dorit de 150.000 de oameni”, a precizat primarul Cătălin Coman.
Însoțită de numeroși prieteni sau oameni care au dorit să o cunoască pentru numeroasele fapte bune sau pentru că au fost ajutați, Maria Holtzhauser a precizat că a așteptat cu mare emoție și „credeți-mă am știut că într-o zi ne vom bucura cu toții că spitalul de la Fălticeni va deveni funcțional. Vă mulțumesc foarte mult, iertați-mi emoția, dar este un vis în care am crezut. Le mulțumesc prietenilor care au venit în această sală pentru mine și vă mulțumesc dumneavoastră pentru onoare și pentru încredere”.
Constantin Moldovanu, chirurgul cu 10.000 de operații care a început construcția unui spital
Medicul Constantin Moldovanu este și directorul Spitalului Municipal Fălticeni care, împreună cu primarul Costică Arteni, a început, în anul 1987, demersurile necesare construirii unui nou spital municipal. Clădirea solicitată a fost proiectată și prin grija chirurgului Constantin Moldovanu, a primului primar postdecembrist, Constantin Bulaicon, noua clădire aobținut toate avizele la sfârșitul anului 1990, construcția fiind începută în anul 1991.
„Este doctorul, directorul, în timpul căruia s-au pus bazele construirii Spitalului Municipal Fălticeni. Domnul viceprimar Constantin Bulaicon, primul primar al orașului după Revoluție, a făcut echipă cu domnul Moldovanu și au fost primii care au pus bazele acestui obiectiv de investiții finalizat după 30 de ani. Mulțumim domnului director”, a spus primarul Cătălin Coman înainte de a înmâna cea mai înaltă distincție locală ing. Dan Moldovanu, fiul dr. Constantin Moldovanu, cel care în cei 39 de ani de carieră medicală afăcut peste 10.000 de operații mari și mijlocii, dar care, din cauza stării precare de sănătate, nu a putu fi prezent în sala de ședințe a primăriei.
„Se poate dota un spital doar dacă mă implic”
Adriana Filip este inițiatoarea unor campanii în presa națională pentru a se aloca fonduri spitalului din Fălticeni. Conform primarului Cătălin Coman,Adriana Filip a avut o activitate susținută și energică în plină pandemie și „am lucrat împreună cu mult entuziasm pentru ca acest spital să beneficieze de dotările necesare. Am făcut echipă bună, fiind o personalitate cu un rol important în finalizarea obiectivului dorit de noi. Sunt convins că de acum înainte vei fi mult mai energică și eficientă în promovarea municipiului Fălticeni nu doar pe parte medicală, ci pe întreaga categorie de valori pe care orașul nostru o poate oferi”, a fost îndemnul primarului Coman înainte de înmânarea titlului de Cetățean de Onoare.
„Este onorantă distincția aceasta. Mulțumesc, sunt recunoscătoare și mă bucur că astăzi putem să împărtășim acest entuziasm împreună. În sfârșit se deschide acest spital, o realizare mult așteptată și o realizare nu doar pentru Fălticeni, ci pentru întregul sistem sanitar din România. Eu am avut două mari motivații ca să mă implic activ în acest proiect. O motivație a fost situația pandemică din martie 2020, când era mai necesar ca oricând un spital în plus și simțeam că trebuie să mă implic. A doua motivație a fost de natură personală pentru că am făcut o corelație, știam că acest spital are aceeași vârstă ca și mine și am vrut să sparg această barieră. Știam că se poate doar dacă mă implic. Și atunci prin experiența profesională, prin tot ceea ce știu am vrut să fac asta și iată că astăzi, după toate eforturile cumulate, am reușit să ne îndeplinim obiectivul. Mulțumesc și apreciez foarte mult această distincție.”
Managementul medical integrat la nivelul unui județ
La ședința festivă a Consiliului Local a participat și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care i-a felicitat pe cei patru cetățeni de onoare. “M-am uitat la activitate și este un lucru frumos, domnule primar și dragi consilieri municipali, să recunoașteți eforturile oamenilor. Cred că ar trebui să o faceți mai des. Din păcate nu totdeauna este timp să respectăm valorile și așteptăm după aceea rezultate, dar cred că este nevoie să ne facem mai des timp pentru așa ceva.
Mai observ ceva, se leagă de tema de bază de astăzi titlul de Cetățean de Onoare, de deschiderea spitalului de la Fălticeni. Împreună cu primarul Cătălin Coman am convenit să avem în deschiderea spitalului o ședință de lucru, un altfel de abordare, mai puțin festivistă și mai mult pentru rezolvarea unor probleme, pentru că, din păcate, pandemia nu ne lasă în pace.
Nu este o cinste pentru noi, care într-o formă sau alta am condus sau conducem județ, municipiu, țară, că 30 de ani a durat o investiție. Este una dintre cele mai lungi investiții, ori dacă România dorește să accelereze dezvoltarea, nu faci un spital în 30 de ani.
Eu mă bucur că astăzi spitalul din Fălticeni se alătură celorlalte spitale pentru lupta împotriva coronavirusului, o boală nemiloasă, și printr-un management coordonat la nivel județean să facem un flux al pacienților, să nu îi înghesuim într-un spital sau două pentru că ați văzut din experiența de anul trecut, am sufocat ATI-ul în anumite zone și din păcate cei care au avut nevoie nu au mai putut benefica de servicii. Managementul medical integrat la nivelul unui județ este extrem de important”, a spus Gheorghe Flutur.


Acordarea titlului de Cetățean de Onoare Adrianei Filip
Acordarea titlului de Cetățean de Onoare Adrianei Filip
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, Cetățenii de Onoare și primarul Cătălin Coman
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, Cetățenii de Onoare și primarul Cătălin Coman
Patru personalități care au contribuit decisiv la deschiderea Spitalului Municipal Fălticeni au primit titlul de Cetățean de Onoare
Patru personalități care au contribuit decisiv la deschiderea Spitalului Municipal Fălticeni au primit titlul de Cetățean de Onoare
Patru personalități care au contribuit decisiv la deschiderea Spitalului Municipal Fălticeni au primit titlul de Cetățean de Onoare
Patru personalități care au contribuit decisiv la deschiderea Spitalului Municipal Fălticeni au primit titlul de Cetățean de Onoare
Prezidiul ședinței de Consiliu Local
Prezidiul ședinței de Consiliu Local


Recomandări

„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant

„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant
„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant

Fălticeniul investește peste 11 milioane de lei în transformarea Cinematografului „Doina” într-un Centru Cultural Multifuncțional

Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat de către primarul Gheorghe Cătălin Coman și reprezentantul firmei SYM RSC SRL
Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat de către primarul Gheorghe Cătălin Coman și reprezentantul firmei SYM RSC SRL