De fapt, tehnicile sănătoase de gătit nu sunt nicidecum dificile, nu ne cer un efort considerabil și, cu siguranță, folosindu-le vom avea posibilitatea să ne ținem în frâu greutatea.
Dar să facem o trecere în revistă a celor mai sănătoase tehnici de gătit:
1. Gătitul la aburi
Este cu certitudine cea mai sănătoasă și totodată cea mai simplă tehnică de gătit. Dacă nu aveți la îndemână un steamer profesional, atunci e suficient să folosiți o oală mare cu aburi deasupra căreia așezați o strecurătoare sau un dispozitiv special, perforat. Puneți legumele, carnea, peștele (chiar și aluaturile pot fi gătite astfel) în strecurătoare, în vreme ce apa fierbe dedesubt. Gătitul la aburi prezervă toate substanțele nutritive din alimente. Pentru a da un gust deosebit mâncării preparate astfel, puteți adăuga în apa care fierbe condimentele care vă plac.
2. Posarea
Este o metodă de preparare specifică pentru alimente care au de la natură o textură moale, precum peștele, carnea de pui, fructele și ouăle. Alimentele se pregătesc în apă caldă, vasul fiind ținut pe foc mic, astfel încât lichidul să nu atingă temperatura de fierbere. Alimentele se vor deschide la culoare (se vor „blanșa”). Atunci când se poseaza ouă (ochiuri românești, fierte în apă, de exemplu), trebuie adăugate în lichid și câteva picături de oțet. Posarea este o modalitate de a adăuga în meniul nostru o cantitate suficientă de proteine sănătoase.
3. Prăjirea
Este și aceasta o metodă sănătoasă de gătit, cu o condiție: să folosiți doar foarte-foarte puțin ulei. Este de preferat uleiul de palmier sau untul (ultimele cercetări probând că acesta e mai sănătos decât uleiul de floarea-soarelui dublu rafinat), dar și uleiul de susan, de orez sau de struguri. Se pun câteva picături în tigaie, iar legumele prăjite în aceste condiții își vor păstra toate substanțele nutritive, textura și culoarea. Carnea prăjită după această metodă trebuie tăiată în fâșii subțiri; așa se economisește timp, deoarece carnea se coace mai repede. Un sfat: pentru că, totuși, cantitatea de ulei este minimă, e recomandat ca alimentele să fie stropite din când în când cu apă, ca să nu se ardă.
Grillul (sau grătarul) este o tehnică de preparare prin care se sporesc aromele și textura hranei. Este o metodă destul de rapidă de gătit, căldura uscată provenind de la grill (indiferent dacă este orizontal sau vertical) asigurând formarea unei cruste, în interiorul căreia alimentele își păstrează suculentă.
4. Coacerea
Este o tehnică excelentă pentru mâncăruri din fructe de mare, păsări de curte, bucăți mari de carne. Este recomandat să se folosească adaosuri de genul: marinade, suc de lămâie, iaurt sau miere. Alimentele trebuie să fie așezate pe un grilaj, cu o tavă dedesubt, în care să se adune grăsimile care picură din alimente. De asemenea, e bine să se coacă separat legumele și separat carnea, pentru a păstra intacte proprietățile nutritive ale alimentelor.
Sursa: antenasatelor.ro