Patronatele: Reducerea TVA la alimentele de bază la 5% ar fi urmată de scăderea prețurilor



Reprezentanții patronatelor afirmă că reducerea TVA la 5% ar fi urmată de scăderea prețurilor la alimente, însă rămân sceptici în privința aprobării acestei propuneri, întruct și alte inițiative de acest fel au trecut de Senat, dar nu și de Camera Deputaților.
Senatorii au adoptat, miercuri, o inițiativă legislativă care prevede reducerea la 5% a taxei pe valoarea adăugată (TVA) la alimentele de bază – pâine, carne, lapte, ulei vegetal și zahăr. Senatul a adoptat această inițiativă legislativă în calitate de primă Cameră sesizată. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaților.
„Un 5% ar fi foarte benefic, ne-am apropia de un TVA european și ar duce la o menținere, chiar la o scădere a prețurilor. Dacă trece o astfel de propunere și ni se pune clar că intră în vigoare de la data cutare, să zicem 1 ianaurie 2009, putem să facem un bunsiness plan, în sensul că producătorul va fi interesat să țină în loc prețurile ca să câștige un segment de piață cât mai important, pentru că știe că recuperează apoi pierderile, când se aplică TVA redusă”, a declarat agenției MEDIAFAX Sorin Minea, președintele federației Romalimenta, care reunește patronate din industria alimentară.
Producătorii de pâine spun, de asemenea, că reducerea TVA până la 5% ar determina reducerea prețurilor.
„De altfel, procentul de 5% este ce am cerut și noi, și ar duce la o reducerea prețurilor, în condițiile în care celelalte costuri rămân constante”, a declarat Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație – Anamob.
Producători nu se grăbesc să se bucure de votul senatorilor deoarece și alte propuneri de reducere a TVA la alimentele de bază au trecut de Senat, însă au fost respinse de Camera Deputaților.
„Nu ne putem bucura deocamdată pentru că și propunerea PC de reducere a TVA la alimente la 9% a trecut anul trecut de Senat, dar a fost respinsă de Camera Deputaților”, a mai spus Minea.
Președintele patronatului din industria uleiului, Viorel Zichil, afirmă că este prea devreme pentru ca producătorii să se pronunțe.
„Nu vreau să mă propunț până nu devine lege, pentru că inițiative de acest fel au mai fost și au trecut numai de Senat, nu și de Camera Deputaților. Binențeles că reducerea TVA ar avantaja piața, pentru că s-ar cumpăra mai mult și s-ar vinde mai repede, dar, cum am spus, nu mă pot pronunța, pentru că încă nu a devenit lege”, a afirmat Zichil.
Inițiativa legislativă de reducere a TVA la 5% – propusă de cinci senatori PSD, Ilie Sârbu, Petre Daea, Doina Silistru, Liliana Tomoioagă și Șter Sever – a fost adoptată miercuri cu 44 voturi „pentru”, 16 voturi „împotrivă” și 16 abțineri și modifică Legea 571/2003 privind Codul Fiscal.
Inițiativa a fost avizată favorabil de Comisia pentru buget-finanțe, reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Cătălin Doica, prezent la dezbateri, pronunțându-se, însă, împotriva adoptării actului normativ. Secretarul de stat a arătat că impactul bugetar al unei astfel de măsuri ar fi insuportabil pentru bugetul de stat, „cel puțin în acest moment”, respectiv 200 milioane lei.
Anul trecut, cele mai importante creșteri de prețuri de consum au fost în zona produselor alimentare, care s-au scumpit cu 9,14%.
Cea mai accelerată creștere din grupa alimentelor a fost consemnată la uleiul comestibil, prețurile urcând cu 44,1%. Pâinea s-a scumpit cu 13,27%, alte creșteri importante de prețuri fiind înregistrate și la legume și conserve din acestea (26,77%) și fructe și conserve din acestea (15,69%). Singurele reduceri de preț au fost consemnate la carnea de porc (-2,52%) și ouă (-1,15%).
Inflația din 2007 s-a oprit la 6,57%, cu 1,5 puncte peste intervalul țintit de BNR