Patronatele readuc în discuție reducerea TVA la alimente pentru temperarea prețurilor



Patronatele din industria alimentară readuc în discuție reducerea TVA la alimentele de bază pentru temperarea prețurilor din domeniu, care ar putea crește începând cu luna februarie, ca urmare a deprecierii monedei naționale și a costurilor mai mari cu utilitățile.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut miercuri, la începutul ședinței de Guvern, miniștrilor Agriculturii, Finanțelor și Internelor să discute cu reprezentanții patronatelor din sectorul alimentar despre intențiile acestora de a crește prețurile și să stabilească dacă scumpirile sunt justificate.
Reprezentanții patronatelor anticipează că prețurile vor fi mai mari începând cu luna februarie și afirmă că Executivul nu ar trebui să ceară justificări, ci să ajute producătorii prin reducerea TVA la alimentele de bază.
„Tendința de majorare a prețurilor nu va ocoli sectorul panificației. Luna aceasta nu vor crește, pentru că este o lună slabă din punct de vedere al vânzărilor, dar de luna viitoare este posibilă o majorare de preț la pâine, ca urmare a evoluției cursului valutar. În prezent, până la noua recoltă de grâu, circa 25% din necesar este asigurat de importuri. Guvernul ar putea ajuta producătorii cu soluția pe care am tot propus-o de atâtea ori, și anume reducerea TVA la alimente”, a declarat președintele Rompan, Aurel Popescu.
Președintele Federației Romalimenta, Sorin Minea, spune că patronatele nu trebuie să se justifice în fața Guvernului.
„Nu trebuie noi să ne justificăm în fața Guvernului. Ceea ce se întâmplă nu este o scumpire, ci o majorare de preț, întrucât costurile sunt mai mari. În loc să ceară justificări, Guvernul ar trebui să acționeze prin îmbunătățirea politicilor fiscale, cum ar fi reducerea TVA la alimente”, a declarat Minea.
Reprezentanții producătorilor au mai propus reducerea TVA la alimente ca soluție pentru temperarea prețurilor și reducerea ponderii pieței negre, dar o decizie nu a fost încă adoptată. Ministrul Economiei și Finanțelor, Varujan Vosganian, a declarat, în luna noiembrie a anului trecut, că reducerea TVA la alimentele de bază va fi posibilă după anul 2010, odată cu scăderea presiunilor inflaționiste și apropierea României de zona euro.
Scăderea leului în raport cu euro din ultima perioadă afectează producătorii din industria alimentară, care importă o parte din materia primă, mai ales după ce seceta a făcut din anul 2007 unul dintre cei mai slabi ani agricoli.
Anul trecut, cele mai importante creșteri de prețuri de consum al populației au fost în zona produselor alimentare, care s-au scumpit cu 9,14%.
Cea mai accelerată creștere din grupa alimentelor a fost consemnată la uleiul comestibil, prețurile urcând cu 44,1%. Pâinea s-a scumpit cu 13,27%, alte creșteri importante de prețuri fiind înregistrate și la legume și conserve din acestea (26,77%) și fructe și conserve din acestea (15,69%). Singurele reduceri de preț au fost consemnate la carnea de porc (-2,52%) și ouă (-1,15%).
Inflația din 2007 s-a oprit la 6,57%, cu 1,5 puncte peste intervalul țintit de BNR