Să vezi și să nu crezi!

„Patria” lui Usatâi



În prima săptămână a lui octombrie scriam, în această rubrică, despre Renat Usatâi și partidul filo-rus ce și l-a înființat la Chișinău. La vremea aceea, noua formațiune politică încă nu era înregistrată la tribunal; acum, după intrarea în legalitate… a fost exclusă de la alegeri, hotărârea CEC (echivalentul basarabean al BEC-ului), urmând să fie ratificată de justiție. Motivul oficial al excluderii îl constituie faptul că a primit o consistentă finanțare din străinătate, ceea ce, în Republica Moldova, legea interzice. În realitate, motivația este alta și mult mai îngrijorătoare: sub aripa formațiunii pro-moscovite se pregătea un „anti-Maidan” sângeros și-i de bănuit că scenariul a fost pus la cale de „serviciile” lui Putin. Care, desigur, nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase.
Usatâi face parte dintre „băieții deștepți” aproape de calibrul lui Berezovski, care s-au priceput să dea cep țuțuroiului de la banii statului și acum își permit orice extravaganță. Cele două prototipuri nou create de Rolls Royce nu se mai află în Anglia, ci în garajul lui Usatâi, magnat care construiește monumente, înzestrează grădinițe, dăruiește mașini de teren poliției, sponsorizează cluburi sportive, face consistente donații profesorilor (la Fălești le-a dăruit un milion – „M-am născut acolo, părinții mei erau învățători”) – ai spune că-i un om de suflet care nu uită de unde a plecat și nici pe cei din rândul cărora s-a ridicat.
Crezul său politic este, însă, mai mult decât îngrijorător: „În aer e prea multă democrație. Alex. Lukașenko este un exemplu pentru mine, iar metodele sale vreau să le implementez și eu. Îmi doresc ca și în Republica Moldova să fie un sistem ca în Belarus”. Brrr! Și pentru orice eventualitate, dacă duminică nu obține procentajul cu care l-au creditat sondajele, adică, 8,7% (ceea ce n-ar fi deloc puțin, după cum arată eșichierul politic moldav), va încerca să ajungă la putere, sub aripa lui Voronin, speculând o eventuală scăpare a situației de sub control și utilizând forța organizației paramilitare Antifa, afiliată Partidului Patria.
Nici „serviciile” de la Chișinău n-au stat cu mâinile în sân, trecând la arestări, confiscări și percheziții. Prilej cu care s-a descoperit un adevărat arsenal ascuns, ca și planurile principalelor instituții ale puterii, inclusiv acelea ale sediului Comisiei Electorale Centrale. Procurorul anticorupție Morari a declarat, la televiziune, că „aceste planuri ne permit să bănuim că erau planificate atacuri asupra instituțiilor publice”, în vreme ce Usatâi a recunoscut, tot într-o emisiune tv, legăturile pe care le are cu serviciile secrete moscovite. Puse cap la cap, toate se leagă și dacă această adevărată lovitură de stat a putut fi prevenită, rezultatul alegerilor în sine rămâne la fel de incert și de îngrijorător. Partidul Comuniștilor, condus de Voronin, ar obține, potrivit ultimelor sondaje, 19,6%, liberal-democrații, 17,2%, PDLM, 14,2%. Comparativ cu sondajul din septembrie, comuniștii au scăzut cu trei puncte procentuale, numai că respectivele procente s-au capitalizat mai ales în contul partidului Patria, așa că-i tot una: scoaterea lui Usatâi din joc le-ar trimite înapoi de unde au migrat. Interesant este că încrederea în liderii politici păstrează mai vechea eșalonare a preferințelor, pe primele locuri fiind prim-ministrul Leancă (40%) și primarul Chirtoacă (33%), Voronin situându-se pe locul 3, împreună cu Dan Filat (28%). Dacă s-ar face o raportare la rezultatul alegerilor prezidențiale din România, prilej cu care Leancă s-a manifestat în repetate rânduri în favoarea învinsului Ponta (într-un anumit cerc am auzit vorbindu-se despre „obișnuita trădare basarabeană”!), ceea ce n-a împiedicat un vot pro-Johannis dincolo de Prut, atunci poate intra în discuție și o nouă configurare a procentajelor încrederii, cu influențe greu de estimat pentru votul de duminică. Altfel (se spune că) 44% dintre respondenți consideră că Republica Moldova ar trebui să se apropie de Europa și 43%, de Rusia. Cert este că femeile vor, majoritatea, în Uniunea Europeană, bărbații optând pentru Uniunea Vamală a lui Putin. Și cum soluția de tip Lysistrata n-o mai cred de actualitate, duminică ne putem aștepta la orice rezultat al scrutinului. Cu atât mai mult cu cât Voronin a declarat, absolut surprinzător, că nu va denunța Acordul de Asociere cu UE – după ce în repetate rânduri a spus că-i primul lucru pe care-l va face.
D-ale democrației: cel mai rău sistem cu putință, dar altul mai bun nu-i!



Recomandări

Cockteil… cu amor, umor și poezie. Istorii ițcănene (1)

Demersul lui Gheorghe Șoldan și al celor 92 de primari din județ către premierul Bolojan a fost ascultat de Guvern. Proiectele pe „Anghel Saligny” vor continua