Persoanele dornice să descopere noi produse culinare, delicioase și sănătoase, pot apela cu încredere la studenții Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, care și-au demonstrat inventivitatea creând noi produse alimentare bio.
Pentru că se apropie sărbătorile de Paști, doritorii ar putea încerca să înlocuiască tradiționalul cozonac cu cozonacul rotund Arony Tony, cu fructe de Aronia, dulci-acrișoare, potrivit și celor care au probleme de sănătate, precum diabetul.
Sau, pentru că zilele devin tot mai călduroase, se pot răcori cu o înghețată Topi, plină cu o mulțime de vitamine și care dă o senzație de sațietate pe termen lung, având din plin inulină.
Făcută din smântână, lapte de migdale (extras de studenți, nu din comerț), fructoză, miere, dar și un ingredient mai puțin întâlnit, bucățele din rădăcină de topinambur (supranumit și inamicul obezității), având și o variantă cu ulei de cătină, obținut prin presare la rece, înghețata respectivă poate fi considerată un adevărat desert medicament.
Diminețile ar putea începe cu un mic dejun servit alături de „chiflele vesele” create de un alt grup de studenți suceveni, la prânz ar merge câteva felii de „caș de carne cu ficat și semințe de in”, iar la cină câteva bucăți aromate de „batog de păstrăv cu trufe de pădure”.
Iar cui îi plac „gustările” dintre mese sau vrea un desert sănătos, după masă, poate încerca „brioșele Margareta cu quinoa și amarant”, „biscuiți din făină de orez, cu morcov și merișoare”, „minicrostate din făină de porumb, cu afine și nucă”, „biscuiți aglutenici” – pentru cei cu intoleranță la gluten sau un iaurt răcoritor „dulce de soc”, din lapte de capră și dulceață de soc.
Toate aceste produse alimentare bio au fost create de studenții Facultății de Inginerie Alimentară, pentru faza locală a competiției naționale Ecotrophelia, desfășurată sâmbătă, 29 martie, în corpul D al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Competiția, organizată sub egida Asociației Specialiștilor din Industria Alimentară din România și a Asociației Platforma Tehnologică „Food for Life”, care a ajuns la a treia ediție, este deschisă tuturor studenților înscriși la programele de studii de licență, masterat și doctorat.
Anul acesta, în competiție s-au înscris 11 echipe, fiecare propunând câte un produs alimentar ecoinovativ.
Juriul a fost compus din cinci membri, specialiști în domeniul industriei alimentare de la diferite firme de profil, indicați de Asociația Specialiștilor din Industria Alimentară din România – filiala Suceava, ca fiind persoane competente și independente.
În urma degustării produselor, analizării acestora atât din punctul de vedere al aspectului și calității ambalajelor, al imaginii produsului, cât și al posibilităților de a fi puse în vânzare prin intermediul rețelelor de distribuție a produselor alimentare, a unităților de tip catering sau restaurantelor, au fost selectate trei echipe câștigătoare:
– premiul I a fost obținut de echipa formată din studenții Ovidiu Procopeț, Daniela Larisa Zaharia, Loredana Petruneac și Cosmin Botezatu, pentru produsul „Batog de păstrăv cu trufe de pădure”;
– premiul II a fost obținut de echipa formată din studenții Ionela Nechifor, Simona Iețcu și Cristian Aurel Hatnean pentru produsul „Înghețată multivitamine”;
– premiul III a fost obținut de echipa formată din studenții Andrei Cicioc, Camelia Doroftei, Ilie Doroftei și Ana-Maria Gontariu, pentru produsul „Brioșe Margareta cu quinoa și amarant”.
Cele trei echipe câștigătoare vor reprezenta Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Inginerie Alimentară, la faza națională a competiției, care va avea loc în luna iunie, la Universitatea Sapienția din Miercurea Ciuc.
Facultatea de Inginerie Alimentară
Păstrăv cu trufe de pădure, înghețata cu topinambur și brioșele cu quinoa și amarant, invenții culinare bio ale studenților
