Pastele, o varietate de forme și arome



Pastele făinoase se situează în topul preferințelor gurmanzilor din întreaga lume, indiferent că este vorba de cei din Japonia sau din Ungaria. Însă, așa cum probabil era de așteptat, Italia este țara care câștigă „bătălia”, având în vedere că aici se produc și se comercializează peste 300 de tipuri de paste.
Nouă feluri.
Dintre sutele de sortimente cu care italienii se mândresc, există nouă feluri de paste care sunt cunoscute și folosite în bucătăriile din orice colț de lume. Fiecare formă are o poveste care de obicei vorbește despre locul de origine al respectivului tip de paste și care indică și sosul cu care se combină cel mai bine. Pastele subțiri, precum spaghetele, se potrivesc cu sosuri subțiri, iar cele în formă de tub se combină excelent cu unele mai consistente. Dacă vi se pare că pastele sunt o mâncare prea „plictisitoare” din cauza culorii, trebuie să știți că există pe piață și produse mai speciale. Aluatul din care sunt preparate este combinat cu spanac, lămâie sau sfeclă, prin urmare, pastele albe sunt date uitării. În plus, mai există opțiunea de a folosi unele făcute din făină integrală, care sunt mai închise la culoare.
Lasagna este poate cel mai popular tip de paste. Ea înseamnă în general un fel de tăiței plați, lați de aproximativ doi centimetri și jumătate și lungi de 30 de centimetri. Cuvântul „lasagna” se referă nu doar la pastele făinoase propriu-zise, ci și la felul de mâncare la care acestea se utilizează. Prepararea unei porții de lasagna presupune așezarea în staturi a pastelor, combinate cu brânză, carne sau legume și sos de roșii sau de smântână. Pe piață găsiți paste lasagna uscate sau semipreparate, acestea din urmă nemainecesitând fierbere înainte de a fi folosite în mâncare.
Linguini sunt lungi și subțiri, asemănătoare cu spaghetele, dar aplatizate pe lateral și mai înguste decât fetuccini. Sunt paste extrem de „versatile” și pot fi folosite în locul spaghetelor, combinate cu sosuri speciale, precum cele cu ierburi aromate și scoici.
Spaghetele sunt, așa cum știți, paste lungi și rotunde, care, potrivit statisticilor, sunt preferatele americanilor. Termenul „spaghette” înseamnă „sforicică”, iar variantele sunt spaghettini (mai subțiri decât cele obișnuite), spaghettoni (mai groase decât în mod normal), bucatini (mai groase, asemănătoare paielor și goale la mijloc), capellini (foarte subțiri) și capelli d’angelo (cel mai subțire tip de spaghete). În mod tradițional, aceste paste se servesc cu sosuri simple, precum cel de ulei de măsline sau marinara.
Fettuccini sunt paste în formă de panglică, lungi și plate, mai late decât linguini, dar mai subțiri decât tagliatele. Sunt create după ce aluatul este rulat în foaie și apoi tăiat fâșii. Cel mai cunoscut fel de mâncare la care se folosesc fetuccini este Fetuccine Alfredo, o combinație de smântână, unt și brânză.
Rotini sunt paste sub formă de spirală, care conferă mâncărurilor o textură interesantă. Seamănă foarte mult cu fusilli și pot înlocui cu succes gemelli, alt fel de paste spiralate.
Rigatoni seamănă cu niște tuburi scurte, cu găuri pe margine și sunt servite în mod tradițional cu sosuri consistente cu carne și legume. În general, rigatoni pot înlocui alte paste cu formă tubulară, precum penne și ziti.
Pastele orecchiette au o formă asemănătoare cu niște urechiușe și se servesc în general cu sosuri făcute din legume mici precum mazărea sau cu spanac tocat.
Rotelle sunt paste care au forma unei roți. Chiar numele prefigurează forma, întrucât termenul italian înseamnă „rotiță”. Datorită spațiilor date de forma acestor paste, ele sunt perfecte pentru a fi combinate cu legume sau cu carne.
Mai există și paste macaroni, celebrele macaroane pe care le cunoaștem cu toții. În limba italiană, cuvântul este, de fapt, termenul generic pentru paste tubulare precum penne și ziti, însă în lume acest cuvânt este folosit pentru a desemna pastele care de obicei se servesc cu brânză.