Rețetă de sărbători

Pască tradițională cu brânză de vaci pentru Paște



Pască tradițională cu brânză de vaci pentru Paște
Pască tradițională cu brânză de vaci pentru Paște

Pasca cu brânză de vaci nu trebuie să lipsească de pe nici o masă în sărbătorile de Paști. Pasca cu brânză de vaci, cozonacul și drobul de miel sunt trioul rețetelor tradiționale, de nelipsit în fiecare an de Paște.
Pentru cei care vor să-și prepare singuri pasca cu brânză de vaci le sugerăm o rețetă simplă și foarte gustoasă. Sperăm să vă reușească și vouă și să vă placă.
Pentru aluatul de pască aveți nevoie de:
50 gr unt
125 gr zahăr
3 ouă
250 ml lapte
500 gr făină
2 linguri ulei
1 lingură esență de rom
25 gr drojdie uscată (din cea instant)
un vârf de sare
Pentru umplutura de pască aveți nevoie de:
1 kg brânză de vaci
50 gr unt
4 pachetele zahăr vanilat
5 ouă
200 gr zahăr pudră
3 linguri smântână
1 linguriță esență de rom
150 gr stafide
1 lingura făină
1 lingură griș
coajă de lămâie rasă de la o lămâie
un vârf de sare
Cum se prepară pasca cu brânză de vaci:
Se înmoaie drojdia uscată (instant) în puțin lapte încălzit în care s-a adăugat și puțin zahăr.
Se pune restul de lapte la fiert și după ce dă în clocot se adaugă 3-4 linguri de făină, amestecând în continuu pentru a nu face cocoloașe.
Se lasă apoi la răcit, după care se adaugă drojdia înmuiată. Compoziția aceasta se acoperă apoi cu un prosop de bucătărie și se lasă la un loc călduros pentru a se odihni și a crește.
Separat, se freacă gălbenușurile, se adaugă treptat sarea, apoi zahărul, până devine ca o cremă spumoasă. Tot separat, se bat și albușurile spumă.
Se așează într-un vas restul de făină și deasupra se adaugă compoziția de drojdie și făina crescută și se amestecă bine, trecând apoi la adăugarea treptată a gălbenușurilor, puțin lapte călduț și a albușurilor bătute spumă.
Se amestecă totul bine, frământând timp de 20-30 de minute, adăugându-se apoi treptat și uleiul, untul topit cald și esența de rom. Dacă aluatul va ieși prea tare se mai poate adăuga puțin lapte încălzit.
După ce s-a terminat frământatul, se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie și se așează la loc cald pentru aproximativ o oră.
Odată crescut, aluatul se împarte prima dată în două jumătăți, iar apoi una dintre jumătăți se împarte în alte 3 părți egale.
Din prima jumătate, se întinde o foaie rotundă de mărimea fundului tăvii sau formei în care veți coace pasca.
Se unge tava cu unt și se așează foaia de aluat pe fundul acesteia.
Din cele 3 bucăți de aluat, se iau două bucăți și se fac pe masa de aluat suluri de grosimea unui creion, care apoi se răsucesc una peste alta ca o împletitură. Împletitura aceasta se pune de jur împrejur pe marginea tăvii, unind prin apăsare ușoara cele patru capete. Se lasă apoi să crească.
Din cea de a treia bucată de aluat ce a rămas, se fac separat suluri care se împletesc două câte două și se vor pune deasupra umpluturii cu brânză a păștii, în formă de cruce.
Pentru umplutură, se freacă brânza de vaci cu untul, se adaugă gălbenușurile, puțină sare, zahărul vanilat, coaja de lămâie, grișul, făina, smântâna, untul, o parte din stafide (stafidele se țin puțin înainte în apă caldă pentru a se umfla un pic și se șterg înainte de incorporare într-un șervet) și albușurile bătute spumă.
Această compoziție se toarnă peste aluat, și se presară deasupra restul de stafide, apoi se adaugă și crucea împletită.
Se unge cu ou pentru a căpăta o culoare frumoasă la coacere, și se dă la cuptor la foc potrivit, pentru aproximativ o oră.
Se scoate pasca cu brânză din cuptor, se lasă să se răcească și apoi se scoate din formă.
(sursa: www.codrosu.ro)