Joia Mare

Pasca, babele și cozonacii



Joia Mare: Pasca, babele și cozonacii
Joia Mare: Pasca, babele și cozonacii

Joia Mare este ziua în care în Bucovina se pregătesc copturile pentru Paște: pasca, babele, cozonacii cu mac și cu nucă.
Trezite dis-de-dimineață, gospodinele, îmbrăcate în straie curate, cu părul strâns sub basmale, încep să trebăluiască.
De cu seară, au fost coborâte de pe cuptor vasele și tăvile negre de tuci pentru copt, sitele de cernut, au fost aduse din tindă sau din cămară covata cea mare și fundurile de lemn pentru frământat aluatul, sucitoarele, s-au strâns piulițele-fluture la mânerele mașinilor de măcinat nucă și mac și s-au pregătit, la-ndemână, toate cele trebuincioase.
La miez de noapte, aluatul a fost frământat și a stat la crescut până-n zori „respirând” sub ștergare albe de in.
„Crăciunul este sătul, iar Paștele este fudul”
La masa mare din mijlocul cuhniei se adună toată partea femeiască a casei și se purcede la treabă. Treziți de foiala din casă, femeilor li se alătură apoi și copiii.
Se rulează coca cu sucitorul, se pregătește umplutura (brânză dulce de vaci, ouă, zahăr, stafide dar și nucă, mac și rahat), se răsucește, se împletește, se așează în tăvi și în chiupuri ceramice, se unge totul cu pămătuful din pene cu gălbenuș de ou auriu.
Pasca, cea mai însemnată coptură rituală a Paștelui, făcută din brânză, cu cruce din cocă împletită pe mijloc, babele și cozonacii sunt așezați apoi în cuptor, în rola cea mare, și sunt vegheate cu grijă.
Rezultatul este pe măsură: copturile, frumos crescute și rumenite, înmiresmate și lucitoare, sunt scoase din tăvi și, așezate pe masă și rânduite spre molcomă răcire, acoperite cu șervete curate, rămân în așteptarea zilei de sâmbătă, când, alături de ouăle roșii și închistrite, dar și de alte bucate (mielul din… aluat copt dar și cighirul – drobul de miel – câte ceva din preparatele rămase de la porcul tăiat la Ignat, salată din sfeclă roșie cu hrean, câteva fire de ceapă și usturoi, dar și unul de busuioc) vor întregi coșul de Paști care, acoperit cu cel mai frumos ștergar (semn de prețuire a sărbătorii, dar și de fală a casei se spune „Crăciunul este sătul, iar Paștele este fudul”), va fi dus la sfințit la biserică.


Pregătirea copturilor pentru Paști într-o gospodărie bucovineană din Mănăstirea Humorului
Pregătirea copturilor pentru Paști într-o gospodărie bucovineană din Mănăstirea Humorului
Joia Mare: Pasca, babele și cozonacii
Joia Mare: Pasca, babele și cozonacii
Joia Mare: Pasca, babele și cozonacii
Joia Mare: Pasca, babele și cozonacii
Joia Mare: Pasca, babele și cozonacii
Joia Mare: Pasca, babele și cozonacii
Joia Mare: Pasca, babele și cozonacii
Joia Mare: Pasca, babele și cozonacii


Recomandări