Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege inițiat de parlamentari PSD+PC și PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal și zahărul, Camera fiind forul decizional.
Inițiativa legislativă semnată de mai mulți deputați și senatori PSD+PC și PNL a fost respinsă de Senat, dar a trecut marți, aceasta fiind adoptată de Camera Deputaților, în sesiunea de vot final, cu unanimitate, respectiv 290 de voturi „pentru”.
Inițiativa legislativă privește aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, considerându-se că acesta este unul dintre mijloacele de menținere a nivelurilor prețurilor la alimente precum pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal și zahărul.
„În plen a fost adoptată, la vot final, inițiativa noastră de reducere a cotelor de TVA pentru produsele alimentare de bază. Iată că deja unul dintre obiectivele programului de guvernare lansat la Congres a fost atins”, a declarat, ieri, președintele Comisiei de Buget-Finanțe din Cameră, deputatul PSD Viorel Ștefan.
El a susținut că inițiativa PSD+PC și PNL a fost votată marți și de către ministrul de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, prezent la vot.
„Inițiativa legislativă va intra în vigoare de la momentul publicării în Monitorul Oficial”, a mai spus Viorel Ștefan.
Întrebat dacă PDL a votat această inițiativă a opoziției dintr-o eroare, Viorel Ștefan a precizat că Guvernul și-a asumat în cunoștință de cauză acest demers.
„Sunt puțin derutat. Dezbaterile în plen au avut loc într-un moment în care noi nu eram în sală, ședința fiind condusă de Roberta Anastase. Faptul că, urmare a acestei dezbateri, a condus la un vot favorabil inițiativei, ne face să credem că Guvernul și-a asumat în cunoștință de cauză aceste demers”, a mai spus Viorel Ștefan.
În punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul precizează că nu susține acest proiect de lege.
Camera Deputaților fiind forul decizional, legea urmează să fie transmisă președintelui Traian Băsescu pentru promulgare.
Agrostar și Romalimenta: Alimentele nu se ieftinesc după scăderea TVA; Rompan vede un impact ridicat
Patronatele din industria alimentară estimează diferit impactul scăderii TVA asupra prețului alimentelor, de la diminuări cu 18% ale prețurilor și eliminarea evaziunii până la stagnări ale acestora și creșterea fraudei fiscale.
„Probabil că procesatorii vor reduce prețurile, dar asta nu se va simți la raft. Magazinele nu sunt obligate să scadă prețurile”, a spus Niculae Ștefan, președintele federației Agrostar.
El crede că pentru diminuarea prețurilor este nevoie de scăderea TVA pe întreaga filieră de produs, respectiv la producător, procesator și comerciant.
„Reducerea TVA pentru alimentele de bază, în forma aprobată, este o măsură bună doar pentru a combate evaziunea fiscală. Pentru a se resimți și la consumator, reducerea trebuia să se facă pe toată filiera de produs și trebuia însoțită de taxarea inversă și de Codul de Bune Practici. Dacă aceste trei măsuri ar fi aprobate, prețurile ar putea scădea cu 5-10%. În forma aprobată, nu se va resimți o ieftinire, pentru că reducerea este doar la procesatori”, a adăugat Ștefan.
Aurel Popescu, președintele patronatului din panificație Rompan, crede că produsele alimentare se vor ieftini cu circa 18% în urma scăderii TVA.
„În plus, va fi o concurență loială în piață și încasările bugetare vor crește, pentru că va crește baza de impozitare”, a afirmat el.
În schimb, Nicolae Minea, președintele Romalimenta, crede că legea va avea doar efecte negative.
„Această lege este o tâmpenie. Va fi greu de cuantificat ce înseamnă carne proaspătă sau lapte pentru consum, de exemplu. Dacă vei congela carnea nu mai ai TVA redus? Potrivit legii, cel care produce carnea are TVA redus, iar pentru cel care o procesează TVA este mare. Această lege va fi greu de aplicat și va crește evaziunea”, a spus Minea.