Parlamentarii AUR Suceava îi solicită premierului Ciucă să aplice soluția naționalizării activelor și resurselor energetice ale OMV în România



Parlamentarii AUR de Suceava, deputații Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și senatorul Mircea Dăneasa
Parlamentarii AUR de Suceava, deputații Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și senatorul Mircea Dăneasa

Parlamentarii AUR de Suceava, deputații Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și senatorul Mircea Dăneasa, îi solicită premierului Nicolae Ciucă să aplice soluția naționalizării activelor și resurselor energetice ale OMV în România. Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și Mircea Dăneasa i-au transmis premierului României că în actualul context economic și politic internațional trebuie făcută o analiză SWOT în vederea evaluării soluției de naționalizare a activelor și resurselor energetice deținute de OMV în România. „Analiza SWOT ajută la proiectarea unei viziuni de ansamblu a factorilor interni și externi cu scopul de a pune în lumină punctele tari și slabe ale deciziei de expropriere a activelor și resurselor energetice deținute de OMV, în relație cu oportunitățile și amenințările existente la un moment dat pe piață”, au explicat parlamentarii AUR de Suceava. Aceștia au precizat că procedura exproprierii este prevăzută la art. 44 din Constituția României, la articolul 3 precizându-se că „nimeni nu poate fi expropriat decât pentru cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă și prealabilă despăgubire”.
„Astfel solicităm să aplicați Legea 33 din 1994 și Legea 252 din 2020 dat fiind contextul energetic internațional și datorită faptului că numărul românilor aflați sub pragul sărăciei s-a dublat în ultima perioadă, iar companiile românești sunt nevoite să concedieze personal datorită prețurilor la energie. Din spațiul public aflăm că vânzările companiei austriece OMV au crescut cu 124% și profiturile distribuibile acționarilor au crescut cu 95%. Astfel, compania austriacă OMV câștigă miliarde, în timp ce românii sunt sărăciți. Vă propunem în vremuri de criză soluții excepționale pentru România, situație față de care aplicarea art. 44 al. 3 din Constituția României și a legislației subsecvente privind exproprierea este de minim bun-simț și în interesul românilor”, au spus Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și Mircea Dăneasa. De asemenea, ei i-au solicitat premierului să facă publice listele politicienilor care au devenit parteneri cu OMV în România și care și-au angajat rudele direct sau indirect în afacerile derulate de OMV-PETROM în România.
Cei trei parlamentari AUR de Suceava au adăugat că în aceste vremuri de criză trebuie reamintite declarațiile ministrului de interne austriac, care a spus: „am ridicat în repetate rânduri problema Schengen și a controalelor la frontieră și la nivel european, pentru că suntem primii afectați de acest val de refugiați economici, cei mai mulți dintre ei vin pe ruta balcanică”, dar și că „este un moment nepotrivit să votăm acum o extindere, când sistemul frontierelor externe nu funcționează”. Parlamentarii AUR au arătat că și cancelarul Karl Nehammer a afirmat că Austria va susține candidatura Croației pentru aderarea la spațiul Schengen, dar are obiecții față de candidaturile României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație.
„Rezultă că în actualul context economico-politic fiecare țară europeană aplică principiul «interesului național». Iată de ce vă rugăm să acționați în interesul poporului român și să faceți o analiză SWOT în vederea evaluării soluției de naționalizare a activelor și resurselor energetice deținute de OMV în România”, au încheiat cei trei parlamentari AUR de Suceava.



Recomandări

Deputata AUR Veronica Grosu îi cere premierului interimar Cătălin Predoiu să oprească „vânzarea grafitului, aurului și argintului României”