Majoritatea părinților nu cunosc nivelurile de sare din alimente și nici consecințele excesului de sare, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în Marea Britanie de autoritățile în domeniu, informează BBC.
Foarte puține persoane dintre cei 2.000 de participanți la sondajul realizat de Consensus Action on Salt and Health știau că dulciurile cele mai populare pot conține mai multă sare decât chips-urile de cartofi asociate de obicei cu excesul de sare.
Mai puțin de 20% dintre respondenți știau că un consum excesiv de sare poate favoriza apariția osteoporozei și a cancerului stomacal și agrava astmul. De asemenea, excesul de sare contribuie la creșterea tensiunii arteriale.
Specialiștii din domeniul sănătății au cerut autorităților să pună la punct un sistem mai bun de etichetare a alimentelor, pentru a ajuta părinții să controleze cantitatea de sare din alimentația copiilor.
Cantitățile de sare zilnice recomandate sunt: adulți și copii cu vârsta între 11 și 14 ani – 6 grame, copii cu vârsta între 7 și 10 ani – 5 grame, copii cu vârsta între 4 și 6 ani – 3 grame, copii cu vârsta între 1 și 3 ani – 2 grame, copii cu vârsta între 7 și 12 luni – 1 gram, copii cu vârsta până în 6 luni – mai puțin de 1 gram.
Specialiștii au indicat că o gamă largă de alimente consumate de copii, precum unele tipuri de pizza, burgerii din carne de vită și cârnații, conțin peste 1 gram de sare pe porție.
Și dulciurile au sare.
De asemenea, multe dulciuri conțin foarte multă sare. De exemplu, unele mărci de brioșe cu afine conțin mai multă sare decât două pungi obișnuite de chips-uri de cartofi, în timp ce unele cereale pentru micul dejun conțin cam aceeași cantitate de sare ca și o pungă de cartofi prăjiți.
Sondajul a mai scos la iveală faptul că mai puțin de 50% dintre respondenți știau că 1 gram de sodiu este echivalent cu 2,5 grame de sare. Comparația este foarte importantă, pentru că unele companii trec pe etichetă conținutul de sodiu și nu cel de sare.
Profesorul Martin Wiseman, consilier medical și științific la World Cancer Research Fund (WCRF), este de părere că oamenii nu ar trebui să pună solnița pe masă.
WCRF este de părere că până la 15% din cantitatea de sare zilnică este consumată în timpul cinei sau în timpul preparării hranei.
Studiu
Părinții nu cunosc consecințele excesului de sare în alimentație
