Dezastru

Parcul de la Solca, unul dintre simbolurile orașului, ras până la ultimul copac



Fostul parc, o imagine dezolantă
Fostul parc, o imagine dezolantă

Parcul de la intrarea în Solca, unul dintre simbolurile orașului cu un trecut înfloritor, a ajuns într-o stare deplorabilă. Pe parcursul anului trecut, în trei etape, toți molizii și brazii din parc au fost tăiați. O suprafață de aproape 5 hectare de rășinoase a fost rasă de pe fața pământului. În urmă a rămas un peisaj sinistru, ca după un taifun, și foarte dureros pentru cei care știu cum arăta odată parcul.
Gândacul care a distrus mari suprafețe de păduri, vinovat și pentru măcelul din parc
La fel ca în multe alte păduri ale județului, copacii au fost tăiați din cauza infestării cu gândacul de scoarță Ips Duplicatus. Cel puțin așa susține primarul orașului Solca, Valeruț Hofnar Țăranu.
„Avem nenumărate adrese de la organele silvice care ne-au cerut să tăiem acești copaci care erau deja infestați și uscați. După cum se știe, acest gândac se răspândește și distruge toată pădurea dacă nu se iau măsuri. Copacii din acest parc erau de peste 100 de ani, în mod normal trebuiau reîmprospătați de 20 de ani, însă a fost foarte greu să trecem la tăierea lor, parcul fiind un simbol al orașului”, a declarat primarul din Solca.
Panoul dintr-o altă lume decât cea reală: „Solca – Grădina de vară – 150 de locuri”
Din păcate, cel puțin până acum, nu s-a făcut nici un efort pentru ca parcul să fie măcar igienizat. Mormane de crengi uscate stau printre cioate care par tăiate în grabă. De parc mai amintesc băncile și o reclamă ponosită pe care scrie „Solca – Grădina de vară – 150 de locuri”, în total contrast cu realitatea de azi. Un stâlp lăsat pe o parte transmite un mesaj ironic având în vedere situația actuală: “Nu tăiați niciodată un arbore fără a planta 10”.
Parcul va fi reîmpădurit abia peste doi ani, spune primarul.
„Doi ani trebuie să așteptăm pentru ca solul să se regenereze. Am plantat câțiva frasini pe alei, însă în rest trebuie să mai așteptăm”, a declarat Valeruț Hofnar Țăranu.
„Acolo este fond forestier și așa va rămâne”
Suspiciunile multora legate de tăierea copacilor pentru a face loc unei clădiri sunt negate vehement de primar.
„Acolo este fond forestier și așa va rămâne”, declară iritat de întrebare edilul.
Cert este că un simbol al orașului este astăzi un dezastru, un dezastru pe care nimeni nu a încercat măcar să-l cosmetizeze, pentru a-i mai lua din urâțenie.
Parcul este în proprietatea Primăriei Solca și este administrat de Ocolul Silvic Bucovina Câmpulung Moldovenesc.
Solca, unul dintre cele mai mici orașe din țară, cu locuitori care trăiesc din amintiri
Solca are astăzi o populație de aproximativ 2.700 de locuitori, fiind unul dintre cele mai mici orașe din țară. Sărăcia cruntă de acum este în total contrast cu gloria de altădată.
Renumele național al orașului a venit după ce la Solca, în 1810, s-a deschis fabrica de bere care a devenit cartea de vizită a localității. Berea produsă aici a fost considerată ani buni un produs de cea mai bună calitate, cunoscut în toată țara. Fabrica a fost închisă definitiv în 2004, vândută pe bucăți la fier vechi de un investitor care este acum trimis în judecată, pus sub acuzare pentru că a distrus un monument istoric.
La Solca a existat și o stațiune balneoclimaterică, după ce s-a constat că aerul din zonă este foarte bogat în ozon. De acestea și de mai multe fabrici care au funcționat în zonă s-a ales praful astăzi. Din perioada de glorie a orașului a mai rămas doar fostul spital de boli cronice, transformat acum în cămin de bătrâni.


Fostul parc, o imagine dezolantă
Fostul parc, o imagine dezolantă
Fostul parc, o imagine dezolantă
Fostul parc, o imagine dezolantă
Parcul de la Solca, unul dintre simbolurile orașului, ras până la ultimul copac
Parcul de la Solca, unul dintre simbolurile orașului, ras până la ultimul copac
Fostul parc, o imagine dezolantă
Fostul parc, o imagine dezolantă


Recomandări