Parcul Cărților – Biblioteca în aer liber, acțiunea demarată de Editura Litera și Monitorul de Suceava, cu sprijinul Primăriei Suceava și al Asociației Culturale Basorelief în urmă cu aproximativ două săptămâni, a ajuns la final. Pe parcursul zilelor în care standul de carte a fost amplasat în Parcul Universității, sute de suceveni, de la copii de numai câțiva anișori și până la persoane venerabile, și-au arătat interesul pentru a răsfoi paginile cărților.
Am întâlnit pe parcursul acestor zile persoane mai în vârstă care au dorit să-și readucă aminte de anii din adolescență, și cum se putea altfel decât prin intermediul unor cărți specifice. Bucuria de a citi s-a putut observa pe fețele tuturor celor care au poposit în fața standului de carte, chiar dacă unii dintre ei și-ar fi dorit mai multe titluri pe rafturile ineditei biblioteci din Parcul Universității.
Dacă unii oameni au trecut nepăsători pe lângă standul de carte, alții au fost împinși de curiozitate pentru a afla ce se petrece, dar au fost și foarte mulți suceveni care au considerat acțiunea drept una de succes, care trebuie continuată și chiar permanentizată.
Părinții veniți cu copiii la plimbare în parc au luat câte o carte specifică celor mici și le-au citit-o în timp ce se odihneau pe o bancă din parc. Alți suceveni au venit cu idei împrumutate din străinătate, cum ar fi aceea de a aduce o carte de acasă pe care s-o lași la această bibliotecă inedită, iar de acolo să pleci cu un alt titlu.
Una peste alta, foamea de a citi și de cultură se pare că depășește anumite stereotipuri provocate de migrația, în special a tinerilor, spre telefoane și rețelele de socializare. Dacă în zilele petrecute în parc alături de suceveni am reușit să le imprimăm sau să le readucem aminte de citit credem că am făcut un pas mare în față.
Parcul Cărților – Biblioteca în aer liber a demarat pe data de 12 august, dar câteva zile a fost oprită de ploi. Cu toate acestea, sucevenii au continuat să ne caute, iar când am revenit în parc au salutat prezența noastră și a cărților pe care doreau să le împrumute pentru a le citi.
Prin intermediul acestei biblioteci inedite au fost oferite la studiu circa 100 de volume din colecțiile consacrate ale Editurii Litera: Bestseller, Premium, Clasici moderni, Thriller, Nobel, seria de autor Alice Munro, câștigătoarea premiului Nobel pentru Literatură în anul 2013, Sănătate și nutriție, Disney, Biblioteca pentru toți copiii.
