La Galeriile de Artă din Rădăuți a fost vernisată, la finele săptămânii trecute, o expoziție de fotografie veche, organizată de profesoarele Carina Boteza și Anca Irinciuc, de la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” din municipiu. Cele o sută de fotografii, unele mai vechi de un secol, sunt documente de o valoare inestimabilă în efortul de a nu uita cine suntem sau de a ne aminti cine am fost. Memoria fotografiilor dezvăluie în ansamblu și în detaliu imagini, atitudini, relații, moduri de viață. Costumele din instantaneele foto sunt copleșitor de frumoase și de complete până la cele mai mici detalii, iar imaginile redau armonia dintre chip, atitudine și port.
Portul e autentic, curat prin compoziție și structură, armonios până la identificare cu cel care-l poartă. Impactul acestor imagini asupra privitorilor este necesar pentru a salva ceea ce nu trebuie să treacă în uitare. Timpul lucrează în dezavantajul autenticului și, de multe ori, trebuie să regăsim valoarea care era cândva firească și apropiată de viața obișnuită, după cum a apreciat și profesorul doctor Daniel Hrenciuc, de la Școala „Bogdan Vodă”.
Călătoria în timp s-a încheiat cu o paradă de modă retro, prezentată de elevii claselor pregătitoare, călătorie care a adus printre invitați parfumul vremurilor de altădată. Activitatea face parte din proiectul „Tradiții și obiceiuri bucovinene”, care și-a propus păstrarea și promovarea tradițiilor și valorilor strămoșești.
Managerul Școlii „Bogdan Vodă”, profesorul Petru Nicuță, a afirmat: „Apreciez inițiativa organizatoarelor de a promova și păstra valorile tradiționale în rândul elevilor noștri. Consider că prin activități de acest gen îi educăm pe copii în spiritul dragostei față de valorile strămoșești, al respectării tradițiilor, făcând ca timpul, care trece peste fiecare dintre noi să nu șteargă și ceea ce merită păstrat și transmis urmașilor”.