Păpăleac (papă de leacuri)



Păpăleac (papă de leacuri)
Păpăleac (papă de leacuri)

Este un amestec foarte vechi folosit la țară în sudul Moldovei pentru a fi hrăniți și lecuiți totodată copiii care răceau ușor și bătrânii care sufereau mereu de tuse. Nu este ceva recomandabil pentru persoanele cu sistemul digestiv sensibil, pentru simplul motiv că preparatul este iute și poate fi iritant. Este, însă, foarte gustos, poate fi o garnitură interesantă la o friptură grasă și un ajutor cu adevărat incredibil în caz de răceli și gripă.
Avem nevoie de:
Oasele și măruntaiele de la un pui de curte, ca pentru supă, sau un tacâm de pui din comerț cât mai mare, o ceapă, un cățel de usturoi, un morcov mare, un kilogram de cartofi făinoși, sare și piper după gust, o rădăcină groasă de hrean proaspăt rasă mărunt, o linguriță de zahăr ori miere, 4-5 linguri de untură de pasăre sau un pachet de unt foarte gras (sau untură de porc cu jumări)
Preparare:
Punem hreanul ras cu mierea sau zahăr și puțină sare deoparte. (Atenție cum manevrați hreanul, nu dați cu mâna murdară de hrean pe la ochi pentru că poate provoca orbire). Avem nevoie doar de 2-4 linguri de hrean și ideal este să fie cât se poate de iute. Oasele spălate se pun la fiert cu ceapa, usturoiul, morcovul, puțină sare și apă rece cât să le acopere. Strângem spuma, acoperim vasul parțial și lăsăm să fiarbă până apa e la jumătate. Adăugăm cartofii tăiați cuburi mari, încă niște sare și piperul și fierbem până când aceștia și morcovul se pot strivi ușor, iar zeama aproape a dispărut. Scoatem într-o oală încălzită cartofii și morcovul, punem untura sau untul deasupra și strivim grosier legumele, ca să absoarbă grăsimea. Tot cât e fierbinte totul amestecăm hreanul ras. Acoperim vasul bine cu un capac și îl ținem fierbinte până la servire, în baie de apă sau pe marginea plitei, pentru cine locuiește la sat și are soba cu lemne. Chiar înainte de a oferi preparatul putem presăra peste el niște bucățele de carne care au fiert cu legumele sau chiar puțină brânză de burduf. Trebuie mâncat preparatul cald, iar pe post de leac era administrat seara, chiar înainte de culcare, pentru că hreanul poate determina transpirație și o senzație de supraîncălzire a corpului. Este foarte gustos și cu mai puțin hrean sau dacă folosim niște hrean ras conservat din comerț, dar cu siguranță efectul antirăceală care a dat numele vechi al preparatului nu se obține decât cu pasta de hrean proaspăt ras.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)

Noua zonă de la Iulius Mall Suceava se deschide astăzi, cu promoții, premii la cumpărături, concerte, evenimente pentru copii și distracție

Noua zonă de la Iulius Mall Suceava se deschide astăzi, cu promoții, premii la cumpărături, concerte, evenimente pentru copii și distracție
Noua zonă de la Iulius Mall Suceava se deschide astăzi, cu promoții, premii la cumpărături, concerte, evenimente pentru copii și distracție

David Saranga, fermecat de tradiții și bunătățile degustate, după ce a petrecut Paștele în Bucovina

Fostul ambasador al Israelului în România, David Saranga, a revenit în Bucovina, printre oameni dragi, alături de care a petrecut sărbătorile de Paște
Fostul ambasador al Israelului în România, David Saranga, a revenit în Bucovina, printre oameni dragi, alături de care a petrecut sărbătorile de Paște

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă
Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă