Până la 40% din cazurile de demență ar putea fi evitate



Foto: carestation.agis.com
Foto: carestation.agis.com

Până la 40% din cazurile de demență ar putea fi evitate printr-un nivel ridicat de educație, dar și prin combaterea diabetului și depresiei și prin consumul de fructe și legume, potrivit unui studiu citat de dailymail.co.uk.
Demența, care cauzează pierderea memoriei și confuzie în gândire, afectează peste 800.000 de oameni din Marea Britanie, cei mai mulți fiind în vârstă și jumătate dintre ei fiind diagnosticați cu Alzheimer – cea mai obișnuită formă a demenței.
Studiul efectuat recent, pe un eșantion de circa 1.500 de persoane, a revelat faptul că un nivel ridicat de educație ar putea duce la reducerea numărului cazurilor de demență cu 18% în următorii șapte ani, întrucât se crede că studiul face creierul mai flexibil și îl ajută să lupte împotriva simptomelor Alzheimer.
De asemenea, rezultatele cercetării mai arată că eradicarea diabetului și depresiei și creșterea consumului de fructe și legume duc la o scădere cu 21% a cazurilor de demență descoperite recent. Eliminarea depresiei are cea mai mare contribuție, reducând cu peste 10% cazurile de demență. Cu toate acestea, legătura dintre depresie și demență nu este clară pentru autorii studiului, publicat online în British Medical Journal.
La studiu au participat 1.433 de oameni, cu vârste de peste 65 de ani, care locuiesc în sudul Franței și care au fost recrutați între 1999 și 2001. Subiecților le-au fost aplicate teste cognitive la începutul studiului și apoi la intervaluri de doi, patru și șapte ani. De asemenea au fost luate în considerare starea de sănătate, cazurile de boală din trecut, nivelul de educație, veniturile, regimul alimentar, consumul de alcool și fumatul.
Cei patru factori evidențiați de studiu pentru reducerea cazurilor de demență par să aibă un impact mai mare decât controlarea riscului genetic de demență.
Astfel, pașii de urmat de responsabilii în sănătate ar fi încurajarea învățământului, tratarea simptomelor de depresie și monitorizarea timpurie a intoleranței la glucoză și a rezistenței la insulină, potrivit doctorului Karen Ritchie, neuropsiholog la Institutul Național de Cercetare Medicală din Franța.
Deși cauzele exacte ale demenței nu sunt deocamdată cunoscute, au fost identificați mai mulți factori de risc, precum: bolile cardiovasculare, atacul cerebral, hipertensiunea, obezitatea, diabetul și colesterolul mare.