Nici o masă simplă și nici o petrecere pompoasă nu este de închipuit fără pâine și colaci. Strămoșii noștri ne-au lăsat multe variante de folosire a aluatului și a feliilor de pâine ca leac.
– De pildă, pe locurile afectate de cangrenă se aplică un amestec format din pâine neagră de secară mestecată bine în gură și sare.
– Pe lovitura dureroasă se aplică o felie de pâine stropită bine cu oțet și presărată cu bicarbonat de sodiu.
– Pentru eliminarea durerilor lombare se aplica pe zona bolnavă pâine fierbinte proaspăt coaptă și tăiată pe orizontală în 2 straturi.
– Tot pentru durerile lombare și sciatice se folosea cu mare succes dospeala de aluat din făină de secară. Aluatul se ungea pe o bucată de hârtie groasă (pergament) și se aplică pe locul bolnav (frecat în prealabil cu terebentină sau tinctură de ardei iute). Deasupra se acoperea cu vată sau lână, se leagă strâns și se lasă timp de 40-50 minute după care compresa se înlătură și locul bolnav se ștergea cu o cârpă uscată. După procedură se bea 2,5 g bicarbonat de sodiu cu 150 ml lapte cald. Aluatul se păstra câteva zile și se folosea chiar dacă se mucegăia puțin. Procedura se repetă 3 zile la rând.
– Pentru hematom, furunculoză, diferite procese inflamatorii, bătrânii foloseau făină de grâu, ovăz sau de secară amestecată cu miere de albine și un ou crud sau o linguriță de sare. Aluatul obținut se aplică pe locul bolnav și se schimba zilnic.
– În caz de dureri lombare se râșnesc castane până ajung ca o pulbere, se amestecă cu ulei de camfor sau osânză topită. Un strat subțire de unguent din castane se unge pe o felie de pâine neagră și se aplică pe locul bolnav.
Putem și noi să folosim bogăția bobului de grâu nu numai pentru potolirea foamei, mai ales că pâinea din comerț – albă, gustoasă, moale – mai degrabă afectează sănătatea, decât să o întărească.
Avem posibilitatea să consumam zilnic pâine care se încadrează întocmai în celebra afirmație a părintelui medicinei, Hypocrate și anume „alimentul să fie medicament și medicamentul să fie aliment”, în premieră prezint o nouă variantă de pâine care poate fi preparată de orice gospodină sau gospodar în casă și poate fi folosită atât ca produs alimentar, cât și ca un remediu eficient pentru menținerea sănătății și rezolvarea problemelor terapeutice :
ÎNLOCUITOR NATURAL PENTRU PÂINEA COAPTĂ
Produsul „OLOPAINE” a fost înaintat pentru obținerea BREVETULUI DE INVENȚIE la OSIM.
COMPONENTE:
– amestec de tărâțe de grâu cu făină albă de grâu sau făină integrală de grâu, în cantitate de 10 părți sau 5 părți de tărâțe de grâu cu 5 părți de făină albă de grâu, amestecate foarte bine (pentru a preîntâmpina formarea de cocoloașe la înmuiere);
– ulei de floarea soarelui presat la rece (obținut prin presare la temperatura camerei fără încălzirea sau prăjirea semințelor), în cantitate de 2 părți;
– chimen (fructul) făcut praf, în cantitate de 1 lingurița cu vârf (sau după gust).
Pentru măsurarea părților se va folosi o cană (o cană echivalent cu
un volum), un pahar sau alt vas în funcție de cantitatea de pâine ce
este necesar a fi preparată o dată. Vasele pentru măsurarea părților și pentru preparare trebuie să fie emailate sau din sticlă, ceramică, iar amestecarea să fie făcută cu o lingură din lemn potrivită ca mărime.
PREPARARE:
În vasul pentru preparare (vasul trebuie să fie ceva mai mare decât cantitatea de pâine pregătită o dată, astfel încât amestecul să poată fi ușor de realizat, iar conținutul să nu dea peste marginile vasului) se pune făină integrală de grâu și o linguriță cu vârf de chimen, sau cele două componente (făină și tărâță. În mijloc se face un gol în care se toarnă uleiul și se lasă „să se odihnească” 10 minute, ulterior cu ajutorul lingurii de lemn se amesteca totul foarte bine, astfel încât să nu rămână amestec neînmuiat cu ulei, apoi se presează la suprafață, la același nivel. Astfel pâinea este gata pentru consumat. Poftă bună!
INDICAȚII:
Se poate prepara o dată o cantitate mai mare de pâine pentru o perioadă mai lungă de timp, deoarece se conservă bine datorită uleiului care acționează ca element de înmuiere, cât și ca element de conservare împreună cu chimenul.
Pentru depozitare și păstrare nu se cer condiții speciale, se recomandă păstrarea la temperatura camerei și la întuneric, alături de celelalte alimente, însă bine acoperit. Timpul de păstrare în condiții normale este de până la o lună, iar pentru păstrarea mai îndelungată se pot folosi borcane de sticlă de 400 g sau 800 g cu capac prin înfiletare; se învelesc în hârtie închisă la culoare și se depozitează în locuri întunecoase și răcoroase sau în frigider.
De asemenea, se recomandă prepararea pâinii în bucătăria proprie, din făină integrală de grâu și ulei la care se cunosc proveniențele; de acest lucru depinzând propria sănătate. Datorita gradului scăzut de acționare mecanică asupra elementelor componente și preparării la temperatura camerei, fără a mai fi nevoie de Tratamentul termic de coacere, întreaga bogăție de elemente nutritive, enzimatice, vitaminice, de oligoelemente, etc.
Sursa www.boli-medicina.com
Pâinea este un produs care „ne întâlnește” din prima zi când venim pe lume și ne petrece la ultimul drum
