Silvicultorii suceveni, care gestionează cea mai mare suprafață administrativă împădurită din țară, vor avea la dispoziție, de luna aceasta, câteva „ajutoare” de mici dimensiuni, dar foarte performante și utile – drone. Cu ajutorul acestor obiecte zburătoare pilotate de la distanță, dotate cu aparatură performantă de fotografiere, filmare, de măsurare și indicare a coordonatelor exacte, aceștia vor veghea mai ușor pădurile pe care le au în administrare, atât pentru combaterea tăierilor ilegale, depistarea și stingerea incendiilor forestiere, cât și pentru identificarea și monitorizarea zonelor afectate de calamități naturale.
„Regia Națională a Pădurilor a achiziționat patru UAV-uri (aeronave fără pilot) pentru gestionarea mai eficientă a evenimentelor care pot avea loc în păduri, pentru paza mai eficientă a acestora și pentru a avea o perspectivă mai amplă a realităților din teren. Acestea sunt de două tipuri – două Mapper mini-fixed wing airsoft (mini-avion pentru lucrări de cartografiere) și două Vtol Hexacopter, la care predomină funcțiile foto-video. Cele patru drone vor fi utilizate de RNP și Direcția Silvică Suceava, în prima fază, iar ulterior programul va putea fi extins și la alte direcții silvice din țară”, a declarat șeful Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
Decizia ca Suceava să fie prima direcție silvică din țară care utilizează tehnologiile moderne pentru supravegherea și gestionarea pădurilor este explicabilă, în condițiile în care cea mai mare parte a județului este acoperită de păduri, iar DS Suceava este cea mai performantă unitate silvică din țară, în mai multe privințe.
„Aceste echipamente vor fi utilizate de reprezentanții RNP pentru combaterea fenomenului infracțional de pe suprafețele de fond forestier administrate, dar și pentru monitorizarea acestora în cazul unor situații deosebite. Prin utilizarea corectă și punctuală a acestor dispozitive vor fi identificate mai ușor zonele foarte expuse furturilor de material lemnos, cele afectate de tăieri ilegale de arbori, suprafețele de fond forestier în care se înregistrează calamități naturale, precum doborâturi de vânt și de zăpadă, rupturi de vânt și de zăpadă, poate fi identificată mai ușor și la timp declanșarea incendiilor de fond forestier sau chiar pot fi urmărite focarele dăunătorilor forestieri pe care le avem deja localizate. Pe măsură ce le vom utiliza vom căuta noi utilizări practice pentru aceste drone”, a precizat Cezar Tulbure, șeful Biroului de Pază și Protecție a Pădurilor.
Suprafața totală a fondului forestier gestionat de Direcția Silvică Suceava este 341.986 de ha, din care 272.574 de ha – proprietate publică a statului, 31.766 de ha – proprietate publică a unităților teritorial administrative, 845 de ha – proprietate privată a unităților teritorial administrative și 36.801 ha – proprietate privată a persoanelor fizice și juridice.
Silvicultorii suceveni, instruiți să piloteze dronele, de la distanță
Pentru concretizarea acestui proiect, săptămâna aceasta, timp de patru zile, la sediul Regiei Naționale a Pădurilor sunt organizate cursuri de instruire teoretică și practică în vederea utilizării acestor UAV-uri.
Din partea Direcției Silvice Suceava la aceste cursuri participă trei ingineri silvici – dr. Cezar Tulbure, Iulian Stasiuc și Ovidiu Morari.
În prima etapă, instructajul este asigurat de personalul calificat din cadrul Aerocontrol UAV.
Pe lângă drone, RNP a achiziționat și soft special de fotogrametrie, cu care se pot realiza măsurători foarte precise, în baza imaginilor captate din aer, dar și hărți detaliate.