Conducerea Spitalului Județean de Urgență Suceava cere bolnavilor și aparținătorilor acestora să renunțe la obiceiul de a suplimenta hrana primită în spital cu cea adusă de acasă.
Ieri, în conferință de presă, managerul general al unității, dr. Doina Ganea Motan, a arătat că alimentele procurate din exterior și rămase neconsumate cresc costurile de debarasare pentru unitate, iar pe de altă parte implică riscul apariției unor cazuri de toxiinfecție alimentară.
Dilemă la spital: salarii sau deșeuri Medicul a explicat că, în 2008, bugetul total al unității este mai mare cu 12%, dar creșterea nu este suficientă pentru a permite și majorarea salariilor personalului angajat, așa cum prevede legea, motiv pentru care ar fi necesare o serie de economii la alte capitole.
Astfel, o soluție o reprezintă diminuarea plăților către firma desemnată să se ocupe de ridicarea deșeurilor menajere din spital, plătită, conform contractului, pe kilogram.
„Noi trebuie să cântărim resturile menajere, să le ambalăm corespunzător și să le eliberăm din spital, lucru pentru care se plătesc bani grei. Este nedrept ca la sărăcia noastră să plătim atât de mult. Pe de altă parte, nici normele în vigoare nu ne permit să lăsăm bolnavii să vină cu mâncare de acasă, fiindcă dacă se întâmplă ceva cine răspunde? Până acum s-a acceptat deoarece mâncarea nu a fost suficientă și nici corespunzătoare, dar deja nu mai este cazul”, a spus șeful Spitalului Suceava.
Bucătăresele, păzite să nu fure la cântar Dr. Motan a apreciat că după aducerea unei asistente de la o grădiniță din oraș care să le supravegheze în permanență pe bucătărese, să nu fure la cântar, hrana oferită bolnavilor în spital s-a îmbunătățit considerabil și a precizat că nici pe viitor nu se va face rabat de la calitate. Și asta, întrucât procesul tehnologic de la blocul alimentar urmează a fi monitorizat cu ajutorul camerelor video, amplasate la blocul alimentar.
“Încercăm să ținem sub control ce se întâmplă cu materia primă pentru hrana pacienților și calitatea mesei. Bucătăreselor nu le convine că cineva stă de pază, dar trebuie să luăm măsuri fiindcă acest sector este o gaură neagră a spitalului. Bucătăria este foarte păguboasă și regret că acest serviciu nu a putut fi externalizat din cauză că Suceava nu are agenți economici care să fie avizați de ASP pentru așa ceva și care să reziste pe piața de catering în condițiile cerute de noi. Deja am introdus în spital meniurile noi, stabilite de un nutriționist și diversificate în funcție de categoriile de afecțiuni. Unele meniuri cuprind acum mai multe zarzavaturi și legume, mai multe fructe, carne de vită și de pasăre etc.”, a conchis șeful Spitalului Suceava.






