Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donțu consideră că noul Cod Silvic adoptat recent de Senat „este un strugure prea acru pentru diletanți”. Într-o declarație politică pe care Ovidiu Donțu a susținut-o ieri în Senat, acesta a criticat prevederile fostului proiect pentru modificarea Codului Silvic propus de fostul ministru de resort Lucia Varga și în același timp a scos în evidență avantajele pe care noul act normativ le aduce domeniului silvic.
„Nu cu multă vreme în urmă, ni s-a prezentat tuturor Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii 46/2008 – Codul Silvic pe care ministrul de resort la acea vreme, doamna Lucia Varga, îl transformase în modelul perfect de diletanță, de dezavantaje aduse economiei și pieței locurilor de muncă și, deloc de trecut cu vederea, de aservire politică și, în final, de grosolană politizare”, a spus Ovidiu Donțu. El a precizat că încă de la acea vreme a susținut că este absolut imperioasă o completă reevaluare a respectivului proiect, dar mai ales un nou Cod Silvic care să reflecte întru totul realitatea, necesitățile, cerințele și obligațiile față de sectorul silvic românesc.
„Merită atenția noastră «părintele» fostului proiect, ministrul Lucia Varga, poate cel mai corupt și aservit grupurilor de interese ministru al Pădurilor, după Gheorghe Flutur, cu unica diferență că ultimul a pus în aplicare fărădelegile cu pretinsa gripă aviară, în timp ce doamna Lucia Varga a fost oprită de Parlament să facă legi pentru marii exploatatori din industria lemnului, mai precis bogații să se îmbogățească mai mult, iar săracii să sărăcească de tot”, a declarat parlamentarul sucevean.
Donțu a declarat că îl bucură faptul că senatorii au adoptat recent un nou Cod Silvic prin care „problema pădurilor țării noastre a fost odată pentru totdeauna și în mod pozitiv rezolvată”, și care vine în sprijinul celor care depun eforturi pentru exploatarea corectă și menținerea în viață a pădurilor din România.
„Noul Cod Silvic pe care l-am adoptat săptămâna trecută reflectă toate acestea, în ciuda tuturor detractorilor și acelora care, odată ce și-au dovedit incompetența și neputința, țin cu tot dinadinsul acum să-și dovedească și rea-voința izvorâtă, probabil, din acreala strugurilor unei puteri considerate altădată dulce ca mierea și, mai ales, din calculele electorale pe care și le fac cu asiduitate și, aș adăuga, cu aceeași inutilitate care îi caracterizează”, a precizat senatorul PSD de Suceava.
El a mai spus că este dificil să creezi un echilibru între eradicarea definitivă a abuzului pădurii din România și starea de urgență a sectorului nostru forestier și condițiile specifice zonale economice, fiscale, legislative naționale și europene, însă nu este imposibil, dovadă fiind noul proiect al Codului Silvic adoptat de Senat.
„În plus, da, reprezentăm cu toții o formațiune politică sau alta, însă, printre cele mai mari realizări ale acestui nou Cod Silvic este aceea că noi, inițiatorii, și cei care am contribuit la adoptarea sa am înțeles ceea ce criticii noștri nu vor reuși niciodată. Anume că, atunci când este vorba de lege și de cei cărora aceasta le este adresată, adică nouă, tuturor, fără deosebire, lăsăm ultimul cuvânt specialiștilor, nu mărcii politice sau campaniei electorale care stă să înceapă”, a arătat Donțu.
Donțu: „Nu este normal ca bogații să se îmbogățească mai mult, iar săracii să sărăcească de tot!”
Senatorul sucevean a ținut să dea un exemplu de manipulare făcută pe marginea proiectului noului Cod Silvic care a trecut de Senat și care este prezentat în mass-media ca fiind un lucru rău. El a explicat că în actualul Cod Silvic, perdelele forestiere, jnepenișurile și pășunile împădurite care au consistența mai mare de 0,4 aveaudublă definire, ca fond forestier național și ca pădure. „Întrucât categoriile de vegetație precizate mai sus îndeplinesc condiția de pădure, așa cum este definită în Codul Silvic, acestea au fost eliminate din definiția fondului forestier național, dar au fost menținute în definiția pădurii, pădurea fiind inclusă în fondul forestier național”, a explicat parlamentarul sucevean. El a mai amintit că printre beneficiile noului Cod Silvic se mai numără și reducerea tăierilor ilegale, care se va realiza prin oferirea de criterii de preluare în administrare care creează premisele unei gestionari eficiente, stabile și unitare a pădurilor pe termen lung, prin asigurarea pazei, fiind reglementat totodată și procesul de producție pentru micii proprietari pentru valorificarea resurselor într-un cadru controlat.
„De asemenea, referitor la dezvoltarea comunităților locale și a industriei mobilei, vor fi stimulate crearea de noi locuri de muncă și respectarea drepturilor comunităților locale ce se regăsesc în strategia pentru dezvoltarea fondului forestier al Uniunii Europene. Se va acorda de asemenea dreptul de preempțiune producătorilor de mobilă pentru achiziția materiei prime”, a spus Donțu. El a mai precizat că în noul proiect de Cod Silvic nu numai că nu se reduce suprafața fondului forestier național, dar se includ în categoria pădure, și implicit în fondul forestier național, plantațiile cu specii forestiere din zonele de protecție a lucrărilor hidrotehnice și de îmbunătățiri funciare, a căror suprafață este estimată la 60.000 de hectare.
Nu în ultimul rând, Ovidiu Donțu a arătat că tot în domeniul silvic este nevoie de „o intervenție legislativă” în așa fel încât un operator economic să nu obțină „prin diverse mijloace” 50% din piața lemnului, deoarece „nu este normal ca bogații să se îmbogățească mai mult, iar săracii să sărăcească de tot!”.
Declarație politică
Ovidiu Donțu: „Noul Cod Silvic este un strugure prea acru pentru diletanți”
