Originea apei va fi certificată de etichetele produselor viitorului



Apa folosită pentru prepararea berii, orezului, cerealelor va fi certificată, iar originea ei va fi marcată pe eticheta acestor produse, în viitor, informează AFP. Acest proiect, prezentat la Forumul mondial al apei din Istambul, s-a inspirat din procedurile internaționale care se aplică în cazul lemnului, ce au fost create pentru a lupta împotriva exploatărilor forestiere ilegale.
„Se știe că există o criză a apei în lume și că o reacție era necesară. Din acest motiv a apărut această mișcare pentru o certificare mondială a apei”, a explicat Michael Spencer, de la Water Stewardship Initiative din Australia.
Ideea unei certificări a apei ar fi putut să pară surprinzătoare în urmă cu câțiva ani. În prezent, această percepție este pe punctul de a se schimba. Numeroase exemple de exploatare abuzivă a râurilor și izvoarelor demonstrează faptul că apa este o resursă naturală care trebuie protejată.
Această inițiativă s-a inspirat din Forest Stewardship Council (FSC), un organism care stabilește normele internaționale de gestionare a resurselor forestiere și care a certificat, până în prezent, peste 100 de milioane de hectare.
Societățile care obțin certificarea pot să folosească logo-ul FSC, care poate să devină un atuu comercial hotărâtor, în special în Europa.
Obiectivul conferinței de la Istambul este elaborarea, în lunile imediat următoare, a unui ansamblu de criterii aplicabile la nivel planetar, care să poată fi completate cu criterii locale.
Noul logo al apei urmează să apară peste 18 – 24 de luni, potrivit experților.