– Ursul infestat cu trichinela a fost vînat pe raza fondului de vînătoare Buciniș – Panaci
Veterinarii suceveni au depistat un caz de trichineloză la urs, pe raza Fondului de Vînătoare Buciniș, comuna Panaci. Conform celor declarate de către șeful Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, doctor Petrea Dulgheru, animalul a fost ucis de un grup de vînători, luni, 12 septembrie. Pentru că așa cere tradiția vînătorească, după ce au tăiat animalul, cei patru vînători au preparat și servit organele interne ale ursului. Cum carnea ursului urma să fie vîndută și pusă în consum, s-au adus probe pentru efectuarea unor analize de laborator la DVSA Suceava. Buletinele de analiză au scos la iveală faptul că animalul era infestat masiv cu trichinela. În consecință, DVSA Suceava a făcut în cursul zilei de ieri adresă scrisă către Direcția de Sănătate Publică astfel încît cele patru persoane care au servit organele interne ale ursului bolnav să fie luate în evidență, să li se efectueze analize și să fie monitorizată evoluția stării lor de sănătate. Veterinarii au aplicat amendă în valoare de 13 milioane lei vechi celui care a organizat vînătoarea de luni. Carnea animalului a fost recuperată în întregime și incinerată. Directorul executiv al DVSA Suceava avertizează că vechea tradiție ca organele animalului vînat să fie consumate imediat după uciderea acestuia, fără examen sanitar – veterinar, expune la riscuri mari pe meseni. Petrea Dulgheru recomandă vînătorilor suceveni să renunțe la această practică, mai ales că se pot alege cu amenzi destul de mari în cazul consumului de carne provenită din vînat care nu a fost examinată sanitar – veterinar. „Există posibilitatea ca cei patru să fie infestați, din moment ce au servit și inima ursului. E regretabil că mai întîi au consumat, iar apoi au adus probe de laborator, expunîndu-se astfel unor riscuri. Personal, cred că ar trebui să se renunțe la tradiția servirii organelor interne ale animalului vînat imediat după ce acesta este ucis. Avertizăm vînătorii că pentru punerea în consum a cărnii de urs și de mistreț trebuie obligatoriu să se efectueze examenul sanitar – veterinar, în special cel trichineloscopic”, a precizat directorul executiv al DVSA Suceava.