Mănăstirea Putna, ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, a intrat într-un proces de restaurare, conservare și consolidare în baza unui proiect finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat miercuri seară de starețul mănăstirii, Melchisedec Velnic, directorului general al firmei sucevene, General Construct, Viorel Nuțu, într-un cadru oficial, în prezența ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, a prefectului Florin Sinescu, a președintelui Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, și a primarului de Putna, George Coroamă. Ceremonia de înmânare a ordinului de începere a lucrărilor a fost precedată de o slujbă specială oficiată de un sobor de preoți condus de starețul Melchisedec. „Luminează sufletele robilor tăi care vor lucra aici și întărește brațele lor ca întotdeauna să săvârșească ceea ce este bine”, a spus starețul Mănăstirii Putna.
– Slujbă specială la începerea lucrărilor
Proiectul are o valoare de peste trei milioane de euro, iar contractul de finanțare a fost semnat, pe 27 martie 2014, de ministrul Dragnea și de starețul Melchisedec Velnic. „Mulțumim domnului vicepremier Dragnea pentru dragostea pe care ne-a arătat-o în seara asta de a fi în mijlocul nostru. Ne-a bucurat în mod deosebit pe 19 martie, când am semnat contractul de finanțare al proiectului de restaurare, modernizare și tot ceea ce trebuiește la un locaș de cult în vremuri atât de grele. Grele am spus pentru că este greu azi să faci rost de fonduri și să poți obține finanțare și mai cu seamă să reușești un proiect destul de greu, «Restaurare și valorificare durabilă a patrimoniului cultural național și a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna». La semnarea contractului, domnul Dragnea a spus că dorește să fie prezent la darea ordinului de demarare a lucrărilor. M-am bucurat atunci când am auzit acest lucru și mă gândeam oare când va sosi momentul. Și iată că, cu ajutorul lui Dumnezeu, a sosit momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor”, a spus starețul Melchisedec.
Dragnea s-a închinat la mormântul lui Ștefan cel Mare și Sfânt
Vicepremierul Dragnea s-a închinat la mormântul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din interiorul bisericii Mănăstirii Putna și a spus că principala preocupare a Guvernului Ponta este aceea de a conserva patrimoniul cultural. El a mai spus că Mănăstirea Putna reprezintă un simbol național, un simbol al bisericii ortodoxe române.
„Am mai multe motive care m-au făcut să fiu în seara asta aici. În primul rând pentru a arăta clar că Guvernul Ponta sprijină restaurarea, conservarea și protejarea monumentelor istorice în general și a bisericilor și mănăstirilor în special. Pentru noi acesta este un obiectiv major, un obiectiv strategic. Al doilea motiv este unul personal, pentru că mi-am asumat public dragostea mea pentru biserică fără nici un fel de ezitare. Al treilea motiv a fost că am vrut să fiu prezent aici când încep lucrările la Mănăstirea Putna pentru că acest așezământ reprezintă un simbol național și un simbol pentru biserica ortodoxă română. Este un simbol, de fapt, pentru întreg poporul român”, a spus Dragnea în fața mormântului lui Ștefan cel Mare și Sfânt.
3,25 de milioane de euro, valoarea proiectului de la Mănăstirea Putna
Cele peste trei milioane de euro vor fi alocate pentru restaurarea și consolidarea Casei domnești, a atelierelor, a stăreției, a cramei și a chiliilor care fac parte din ansamblul Mănăstirii Putna, înlocuirea acoperișului, refacerea aleilor, a drenurilor, dar și pentru sistemul electric și termic al mănăstirii. Durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni. Suma totală a proiectului este de 3,25 milioane de euro, din care 3,15 milioane vor fi asigurate de Uniunea Europeană. La momentul semnării contractului de finanțare, vicepremierul Dragnea afirma că Mănăstirea Putna reprezintă un simbol cultural important pentru România, fiind legată direct de domnitorul Ștefan cel Mare, care „se odihnește acolo”, și de istoria pe care acesta a scris-o pentru poporul român. El mai spunea că vrea ca peste doi ani, atunci când se vor sărbători 550 de ani de la ctitorire, Mănăstirea Putna să arate așa cum se cuvine.






























