Carbohidrații reprezintă principala sursă de energie a organismului, dar un consum excesiv din aceste elemente poate fi dăunător organismului, potrivit rd.com.
Iată 13 metode pentru a reduce consumul de carbohidrați:
1. Evită să ceri pâine dacă iei masa la restaurant. Dacă pâinea este deja inclusă în meniu, roagă chelnerul să o ia de pe masă. Dacă simți neapărat nevoia să mănânci pâine, alege varietățile integrale.
2. Dacă iei masa la un restaurant chinezesc, cere orez brun și limitează-te la o ceașcă. Orezul brun nu este procesat și este bogat în fibre.
3. Folosește felii de vinete în loc de pâine pentru a face sandvișuri. Prăjește feliile de vinete, acoperă-le cu mozzarella, roșii, ulei de măsline și busuioc. Pune sandvișul pe grătar și lasă-l până se topește brânza.
4. Învelește mâncarea în felii de salată în loc de tortilla, lipii sau felii de pâine.
5. Cumpără snack-uri ambalate în pungi mici. Covrigeii, chipsurile și prăjiturelele conțin multă făină rafinată, zahăr, sare și ulei. Dar dacă acestea fac parte din gustările preferate, poți să cumperi doar cantități foarte mici.
6. Redu cantitatea de spaghete, care sunt fabricate doar din carbohidrați puri. Alege pastele din făină integrală și gătește-le cu legume și sosuri lejere.
7. Preferă pentru gustări cubulețe de brânză, nuci și alune de pădure, dar nu fă exces.
8. Fierbe cartofii în coajă și preferă cartofii noi celor vechi. Cartofii sunt o legumă sănătoasă, dar este important să nu faci abuz de prăjeli.
9. Evită să te înfometezi. Ia o gustare la fiecare trei – cinci ore. Este important să nu mănânci până te saturi. Înfometarea este cea mai bună cale pentru ca organismul să-și dorească zaharuri, produse bogate în carbohidrați care să satisfacă imediat necesarul de energie.
10. Consumă la micul dejun cereale, brioșe sau pâine integrală cu puțin unt și renunță la ouă ochiuri și șuncă.
11. Dacă mergi la cinema renunță la popcorn, care nu ar fi un aliment „malefic” pentru organism dacă nu ar fi asezonat cu sare, grăsimi sau zaharuri. Alege alune, semințe proaspete sau fructe uscate.
12. Alege deserturile ușoare pe bază de fructe, iaurturi și brânzeturi slabe.
13. Alege pizza vegetariană cu blat subțire, care este mai săracă în carbohidrați.



