Opt rețete sănătoase pentru Postul Mare



Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, vă oferă câteva rețete culinare pentru întreaga familie. Iată ce putem mânca dimineața, la prânz și la cină.
Mic dejun
1. Salată de sfeclă
Ingrediente: o sfeclă roșie fiartă sau coaptă, hrean ras, ulei de măsline extravirgin, zeamă de lămâie, sare.
Mod de preparare: sfecla coaptă se taie felii sau se dă prin răzătoare, iar apoi se amestecă cu celelalte ingrediente.
2. Salată de portocale cu miere de albine
Ingrediente: 2-3 portocale coapte bine, de proveniență din țări ale Uniunii Europene, 2-3 linguri de miere de albine naturală, cumpărată de la producător, zeama de la jumătate de lămâie, 80-100 grame de miez de nucă.
Mod de preparare: într-un bol pentru salată se amestecă portocalele tăiate cubulețe, miezul de nucă mărunțit, zeama de lămâie și mierea de albine. Se lasă o oră la temperatura camerei pentru ca aromele să se întrepătrundă.
Prânz
3. Borș de legume
Ingrediente: 2-3 cartofi, o țelină potrivită, 1-2 cepe, 2 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, un sfert de varză, un păstârnac, o cană de fasole verde, un dovlecel, trei roșii, 2 ardei grași, o legătură de pătrunjel, o legătură de leuștean, un litru de borș, sare.
Mod de preparare: se pun la fiert morcovul, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul, ceapa, ardeiul gras și țelina, toate tăiate cubulețe si varza tăiată fideluță. După ce au fiert, se adaugă cartofii, dovlecelul și roșiile tăiate cubulețe. Atenție! Roșiile nu se decojesc! Când toate ingredientele au fiert, se adaugă borșul și sarea, iar apoi, la sfârșit, se pune verdeața tocată.
4. Borș de fasole
Ingrediente: o jumătate de kilogram de fasole boabe, 2 morcovi, un păstârnac, o țelină, o ceapă, o legătură de pătrunjel, o legătură de leuștean, 2 linguri ulei, jumătate de litru de borș de casă, sare.
Mod de preparare: fasolea se fierbe în trei ape. Între timp, zarzavaturile se spală și se taie în cubulețe. După ce fasolea a fiert, se adaugă zarzavaturile si se mai lasă la fiert încă 30 de minute. Se adaugă borșul, cimbrul și uleiul și se mai lasă la fiert încă 5-10 minute. La sfârșit, se pune verdeața.
5. Cremă de praz
Ingrediente: o jumătate de kilogram de cartofi, două bucăți de praz (partea albă), 4 linguri de ulei de măsline (nu neapărat extravirgin), mărar, sare.
Mod de preparare: se taie prazul în felii subțiri și se călește în ulei. Apoi se adaugă cartofii tăiați felii și se acoperă cu apă caldă. Oala se lasă la foc mic spre potrivit până se înmoaie cartofii. Apoi, legumele se strecoară, dar fără să aruncăm apa în care au fiert. Acestea se pasează foarte bine adăugând din când în când din apa în care au fiert, până ce compoziția ajunge la consistența dorită. Oala se mai pune câteva minute pe foc. Crema de praz se servește caldă cu crutoane.
6. Sărmăluțe în foi de viță
Ingrediente: 40-50 de foi de viță, jumătate de kilogram de orez, o ceașcă mare de ceapă tocată, o legătură de ceapă verde, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, între 5-10 linguri ulei de floarea-soarelui, zeama de la 2-3 lămâi, 3-4 cești de apă, sare, piper, sos de roșii făcut în casă.
Mod de preparare: mai întâi, se pregătește umplutura. Se folosește jumătate din cantitatea de ulei, se adaugă o ceașcă de apă, ceapa și verdeața tocată, orezul spălat, sarea și piperul. Compoziția se pune pe foc până orezul absoarbe toată apa.
Apoi, umplutura se împachetează în foi de viță, iar sarmalele se așază într-o oală. Peste ele se toarnă sucul de roșii, restul de ulei, zeama de lămâie, se pun câteva foi de dafin, se adaugă restul de apă și se dă totul la cuptor. Sarmalele se fierb la foc mic până când orezul din umplutură absoarbe toată apa. Dacă orezul nu este fiert, se mai adaugă puțină apă și se așteaptă până și aceasta este absorbită de orez.
7. Ghiveci călugăresc
Ingrediente: 3-4 cartofi, 2-3 cepe, o ceașcă de mazăre, o ceașcă de păstăi de fasole, 2-3 morcovi, un măr, 2-3 cești suc de roșii, o ceașcă de ulei, 1-2 căpățâni de usturoi, sare, mărar, pătrunjel, foi de dafin.
Mod de preparare: se călesc în ulei de măsline, dar nu extravirgin, sau în ulei de palmier nehidrogenat, ceapa tocată și morcovul tăiat rondele. Se adaugă un litru de apă și restul de legume tăiate. Se fierbe încă jumătate de oră, se adaugă apoi usturoiul tăiat, sarea, foile de dafin si verdeața tocată. Lăsăm să scadă și luăm oala de pe foc.
Cină
8. Cartofi la cuptor
Ingrediente: o jumătate de kilogram de cartofi cu coajă roșie, fină, 1-2 căpățâni de usturoi tăiat felii, 5-6 linguri de ulei de palmier nehidrogenat, o ceașcă de apă, zeama de la 2-3 lămâi, sare, piper, cimbru.
Mod de preparare: Cartofii se spală foarte bine, se taie pe jumătate sau în felii lungi și se pun într-o tavă împreună cu celelalte ingrediente. Tava se dă la cuptor până ce cartofii se rumenesc.
(sursa: www.click.ro)