Un grup de opt elevi și doi coordonatori suceveni au fost, în perioada 17-28 iunie a.c., oaspeți ai Institutului Bukowina din Augsburg, din regiunea Schwaben, Germania. Elevii sunt absolvenți ai claselor a IX-a și a X-a ale Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava și ale Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți și au fost însoțiți de prof. Elena Manuela David, profesor la „Petru Rareș”, și Daniela Teodorescu, redactor-șef al revistei Avantaje.
Elevii au participat, timp de două săptămâni, la cursuri intensive de limbă germană la Bukowina-Institut și la liceul Justus von Liebig-Gymnasium din Neusäß. La liceu copiii au luat parte la toate activitățile didactice împreună cu elevii claselor la care au fost repartizați, precum și la un concert organizat de școala gazdă și la serbarea bacalaureatului. Personalul de la Bukowina-Institut le-a organizat, de asemenea, excursii tematice. Astfel, au vizitat orașul München, unde au fost primiți în cadru festiv la Consulatul General al României, de consulul Carmen Agoutin, castelul Neuschwanstein din regiunea Allgäu, unde au fost însoțiți de Cristina Tironeac, suceveancă studentă la Universitatea din Augsburg, precum și cele mai importante obiective turistice din Augsburg și din împrejurimi.
Cursurile de comunicare în limba germană sunt organizate anual
La finalul perioadei de ședere, elevii au pregătit pentru Bukowina-Institut, drept mulțumire pentru sprijinul acordat în derularea proiectului, un material ilustrativ. La întoarcerea în țară, ei vor realiza o sesiune informativă în cadrul celor două colegii asupra activității didactice și recreative din Augsburg, motivând astfel și alți potențiali elevi să ia parte la acest proiect sau pentru a aprofunda limba germană.
Coordonatoarea proiectului a fost Hildegard Zahn, profesor la liceul din Neusäß, care în perioada 2008-2010 a predat limba germană la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava. Ulterior, atât în România cât și în Germania, s-au organizat anual cursuri de comunicare în limba germană, câte două săptămâni, sub numele de Sommer-Schule, pentru elevii liceelor din Suceava și Rădăuți. Aceste proiecte se realizează prin parteneriatul semnat în 2010 dintre administrația regiunii Schwaben și Inspectoratul Școlar Județean Suceava. Tradiția schimburilor de experiență în rândul liceenilor de la secțiile cu predare în limba germană este însă mai veche, având deja mai bine de 13 ani.