Nu știu ce fel de tărâțe au în cap cei care au elaborat noua programă școlară pentru clasele de ciclu primar, programă în care se recomandă sărbătorirea halloweenului și a Sfântului Valentin la orele de curs. Sigur, veți spune că e doar o recomandare. Dar știți ce înseamnă recomandare în tot ceea ce ține de statul român. Prea puțini vor avea curajul să ignore această „recomandare”, pentru că, s-ar putea ca, la un moment dat, să li se spună: noi v-am sugerat ce să faceți, dar voi… Că așa e la stat. La statul român. La statul român, care are o lege pentru educație, ce conține prevederi foarte clare privind “păstrarea identității naționale și a valorilor culturale ale poporului român”. Și cum păstrăm noi aceste valori? Sărbătorind halloweenul.
Există peste Ocean un curent referitor la dreptul copiilor de a-și alege religia. Inițiatorii susțin că unui copil nu îi trebuie impusă o religie, de mic, ci trebuie lăsat să crească, să raționeze și de abia atunci când este la o vârstă suficient de matură, de abia atunci să-și aleagă, singur, religia. Nu va trece mult și va ajunge și la noi acest curent. Ce va fi după aceea, Dumnezeu cu mila… Vrem, nu vrem, de la religie pleacă totul. Și nu vorbesc aici despre cei care merg săptămână de săptămână la biserică. Vorbesc în special despre cei care merg la biserică din an în Paști. Dar sunt creștini ortodocși. Adică filonul existenței acestei nații. Și chiar dacă merg sau nu la biserică, de mici copii sunt (sau, mai corect, „erau”) crescuți într-un anumit fel, li se impune (sau, mai corect, „impunea”) o anumită ierarhie a valorilor, li se insuflă (sau, mai corect, „insufla”) bunul-simț, respectul pentru cei de lângă și pentru cei de dinaintea lor etc. Adică, fără ca neapărat să conștientizeze, părinții își cresc copiii în acest spirit, al “păstrării identității naționale și a valorilor culturale ale poporului român”. Mă întreb ce s-ar fi ales de acest neam dacă, până acum cel puțin, lucrurile nu s-ar fi desfășurat în acest mod?
Să revenim, însă, în prezent. În școlile din Suceava au început pregătirile pentru sărbătorirea halloweenului. Copiii au fost anunțați să pregătească bostani, culori, măști caraghioase, pentru că vine halloweenul. Sunt mici și acum se amuză. Peste câțiva ani vor întreba ce înseamnă halloweenul, dincolo de bostani și schelete. Li se va explică faptul că într-o anumită noapte din an toate spiritele ies din morminte și umblă de-a proastele pe străzi. Pentru că este Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Dar avem și noi o astfel de sărbătoare, ar putea întreba unii copii. De ce o sărbătorim pe a altora? Chiar așa, domnilor de la ministerul educației (cu litere mici, evident). Chiar așa, domnilor guvernanți, pesediști, pedeliști, liberali, țărăniști, conservatori, umaniști, udemeriști, uneperiști și ce ați mai fost voi și ce veți mai fi. Voi, pentru care “păstrarea identității naționale și a valorilor culturale ale poporului român” este un adevărat laitmotiv. Vă doare în cot de țara asta, vă doare în cot de viitorul ei, de copiii ei, de educația lor! Nu vă interesează decât prezentul, dar prezentul vostru, nu al celorlalți! Iar acum ați ajuns să-l scoateți pe Eminescu din programa pentru clasele a III-a și a IV-a. El cu ce a greșit? Noi cu ce am greșit?
Of, ce dor mi-e de Adrian Păunescu! Să vă mai zică așa, câte ceva, în stilul lui, pentru toți cei care ați guvernat până acum această țară. Cum v-a mai spus, de altfel: „Minciuna voastră v-a adus pe scenă,/Actori într-o politică obscenă./Și-acum, că-i un prăpăd întreaga țară,/
Ia cereți-vă, puțintel, afară./ (…)Plecați de-aici, cu-o grabă funerară,/
Și nu albanizați această țară./Băgați viteză, că vă trece anul/
Și s-a scurtat și s-a-nvechit ciolanul”.