Operatorii alimentari vor trebui să respecte regulile de igienă ale UE



Operatorii din sectorul alimentar vor trebui să respecte reguli mai stricte de igienă și să se asigure că toate produsele de origine animală comercializate – de import sau export – au o marcă de sănătate sau de identificare, a decis Guvernul printr-o hotărâre aprobată în ședința de joi.
Actul normativ preia din legislația comunitară regulile și obligațiile de igienă din domeniul sanitar-veterinar.
Modul în care operatorii se conformează acestor obligații va fi verificat de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Regulile de igienă nu se vor aplica în cazul alimentelor utilizate pentru consumul privat, al cantităților mici de produse primare livrate de producător către consumatorul final sau către o întreprindere locală de vânzare cu amănuntul, precum și al cantităților mici de carne de vânat sălbatic, furnizate de vânători direct consumatorului final.
În ceea ce privește alimentele importate în România, acestea vor trebui să fie conforme cu cerințele generale privind calitatea și siguranța alimentelor, stabilite de legislația națională, sau să îndeplinească reguli echivalente cu cele naționale.
Actul normativ va intra în vigoare la 1 octombrie 2006.