Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunțat finalizarea anchetei și trimiterea în judecată a trei inculpați într-un dosar de evaziune fiscală și înșelăciune, vizați fiind trei oameni de afaceri suceveni, Vasilică Pușcașu și Panseluța și Severin Corneliu Sofian. Este vorba de materiale de construcție neachitate unei firme, marfă ce a fost folosită la finisarea unuia din blocurile ridicate de omul de afaceri sucevean Vasilică Pușcașu. Pușcașu este încarcerat în Penitenciarul din Iași, unde execută o pedeapsa de 10 ani de închisoare pentru jafuri cu mână armată comise în Austria.
Prima soluție din acest dosar nu a găsit vinovați
Afacerea pentru care au fost trimiși în judecată cei trei a început în 2009. Inițial, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava nu au trimis pe nimeni în judecată. În februarie 2016 însă, prin ordonanța prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, s-a dispus redeschiderea urmăririi penale, fapt admis ulterior, în luna mai 2016, și de Tribunalul Suceava. Acum, după doar câteva luni de zile, cei trei inculpați au fost trimiși în judecată.
Țeapă cu materiale de construcție de 56.000 de lei
Din scenariul conturat de procurori, care urmează să fie confirmat sau nu de instanțele de judecată, rezultă că principalii inculpați în această înșelăciune au fost Corneliu Severin Sofian și Panseluța Sofian. Primul în calitate de asociat și administrator al firmei Sopi Construct Suceava, iar a doua de director general, cu drept de semnătură în derularea activităților comerciale. Societatea avea ca obiect principal de activitate construcția de clădirii civile și comerț cu ridicata al materialelor de construcții, astfel că a avut relații de colaborare cu firma lui Vasilică Pușcașu, SC Kamer Build Company Suceava.
Procurorii au arătat că, în luna martie 2009, Panseluța Sofian s-a prezentat la sediul unei societăți din Suceava (victimă în acest caz este Ștefan Simiganovschi), însoțită de Vasilică Pușcașu, pe care l-a prezentat ca fiind proprietarul unui bloc nou construit în cartierul George Enescu, pentru care aveau nevoie de materiale în vederea realizării finisajelor interioare. Lucrările urmau să fie făcute de firma soților Sofian, pentru firma lui Pușcașu.
În baza acestei înțelegeri, firma păgubită a livrat mărfuri în valoare de peste 56.000 de lei, care, au arătat procurori, nu au fost evidențiate în contabilitatea societății familiei Sofian. De aici a rezultat prima infracțiune, evaziunea fiscală, prejudiciul calculat bugetului de stat fiind de 11.336 lei.
Marfa, „plătită” cu o filă cec fără acoperire
Din anchetă a rezultat că firma familiei Sofian se confrunta cu probleme mari financiare la data încheierii contractului pentru livrarea de materiale de construcții și se afla în imposibilitatea de a efectua plăți.
Inițial s-au achiziționat mărfuri de 10.000 de lei, după care Panseluța Sofian a emis o filă cec, drept garanție, pentru noi livrări. Problema este că acea filă cec nu avea acoperire, rezultă din ancheta procurorilor.
„A emis o filă cec deși știa că nu o poate onora și astfel a ascuns starea de blocaj financiar”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.
În ceea ce-l privește pe Pușcașu, acesta este acuzat că a pus umărul la rândul său la înșelăciune, deși știa că nu există disponibil în cont.
„Inculpata Sofian Panseluța l-a prezentat pe Pușcașu Vasilică ca fiind un investitor care construiește un bloc de locuințe, determinând persoana vătămată să-i acorde încredere”, au explicat procurorii.
Dacă negocierile au început din 2009, țepele au fost date efectiv în intervalul noiembrie 2012-iulie 2013.
Infracțiunile pentru care au fost trimiși în judecată cei trei
Prejudiciul din acest caz se împarte în două: suma de 56.333 de lei, reprezentând mărfurile neachitate firmei păgubite, respectiv 11.336 lei, suma care reprezintă impozitul pe profit și TVA, datorate bugetului de stat.
Panseluța și Severin Corneliu Sofian au fost trimiși în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, emiterea unei file cec fără a avea completate elementele esențiale și înșelăciune, în timp ce Vasilică Pușcașu pentru infracțiunea de înșelăciune.
Dosarul va fi judecat, în primă fază, la Tribunalul Suceava.
Cei trei inculpați se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.
Faptele pentru care a fost condamnat în Austria
Omul de afaceri Vasilică Pușcașu a fost acuzat și condamnat pentru că a comis două jafuri cu mână armată în Austria, fapte în urma cărora a furat, împreună cu complicii, aproape 335.000 de euro.Este vorba de jafuri la două bănci, fapte comise cu mare violență. Angajații băncilor au fost obligați, sub amenințarea armelor, să deschidă seifurile în care se aflau banii. Suceveanul a primit o condamnare la 12 ani de închisoare, însă prin transferul din penitenciarele din Austria în România acesta a scăpat de doi ani de închisoare, rămânând cu executarea unei pedepse de zece ani de închisoare. El poate scăpa de după gratii după ce va executașase ani și opt luni de închisoare, adică două treimi din pedeapsa de zece ani, însă asta doar dacă cererea de eliberare condiționată îi va fi admisă din prima încercare.
Mai nou, în acest an Vasilică Pușcașu a fost pus oficial sub acuzare în dosarul asfaltărilor cu bani europeni din municipiul Suceava din urmă cu 5 ani, dosar aflat pe masa procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava.
În calitate de director al Kamer Build Company, Vasilică Pușcașu este acuzat că a preluat lucrările de asfaltare deși contractul „mamă” nu permitea subcontractarea lucrărilor.