Propuneri de școlarizare

Ofertele celor mai căutate licee din afara municipiului Suceava, pentru anul școlar 2014-2015



După ce Monitorul de Suceava a prezent, ieri, ofertele liceelor din municipiul Suceava pentru elevii care, în acest an, își termină socotelile cu ciclul gimnazial, ediția de astăzi a cotidianului aduce în atenție planurile de școlarizare ale celor mai căutate licee din afara municipiului reședință de județ, pentru anul școlar 2014-2015.
Fie că este vorba despre licee din Rădăuți, Fălticeni, Vatra Dornei, Siret sau Gura Humorului, reprezentanții acestora spun că încearcă compatibilizarea opțiunilor elevilor cu cerințele pieței muncii prin planuri de școlarizare generoase și variate.
În vreme ce unele unități și-au suplimentat oferta și au propus specializări noi, atractive (de exemplu – Organizator banqueting, Design vestimentar), alte licee și-au diminuat numărul de clase din cauza adresabilității tot mai scăzute din partea elevilor.
Oferta Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului
Prin specializările propuse pentru anul școlar 2014-2015, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului pregătește elevii în domenii precum turism, activități economice, construcții, mecanică, design vestimentar, alimentație etc.
Astfel, proiectul planului de școlarizare cuprinde câte o clasă pentru următoarele specializări: Tehnician în administrație, Tehnician în turism (predare parțială în polonă), Tehnician în activități economice, Mecanică/Tehnician transporturi, Tehnician în hotelărie, Tehnician designer vestimentar, Electronică-automatizări.
Pentru filiera teoretică, conducerea școlii propune câte două clase de Matematică-informatică, dintre care una intensiv engleză (ultima medie de admitere, din 2013, a fost 8,36), și Științe ale naturii (ultima medie de admitere – 8,17 ) și câte o clasă pentru Științe sociale (ultima medie de admitere – 7,61) și Filologie (ultima medie de admitere – 7,33).
Pentru clasele de învățământ profesional, colegiul humorean dispune de specializările Construcții, Mecanică, Turism și Alimentație.
Ofertele colegiilor din Rădăuți
Oferta de școlarizare, pentru anul școlar 2014-2015, a Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți include șapte clase, dintre care câte două de Matematică-informatică (ultima medie de admitere, din 2013, a fost 8,86), Științe ale naturii (9,25) și Științe sociale (9,00) și una de Filologie (8,87).
Tot la Rădăuți, Colegiul „Andronic Motrescu” propune trei noi clase de Științe sociale, Științe ale naturii și Filologie, unitatea urmând să primească vizita ARACIP pentru autorizarea acestor specializări. Pe lângă acestea, colegiul mai scoate la bătaie câte două clase pentru specializările Industrie alimentară și Economic și câte o clasă pentru Agricultură (Tehnician veterinar), Protecția mediului, Turism și alimentație și Organizator banqueting. Pentru învățământul profesional, unitatea dispune de specializările Alimentație publică și turism (o clasă) și Inginerie alimentară (o clasă). La admiterea din 2013, la colegiul rădăuțean ultimele medii de admitere s-au situat în intervalul 4,28-6,24.
Multe locuri sunt puse la bătaie și de Colegiul Tehnic Rădăuți, unitate ce a adus o serie de modificări în planul de școlarizare pentru anul ce va debuta în toamnă. Pentru viitorii boboci de clasa a IX-a, liceul dispune de trei clase de Matematică-informatică, câte două de Mecatronică, Mecanică transporturi și Economic și câte una de Științe ale naturii, Filologie, Științe Sociale, Construcții, Electric și Industrie Textilă și pielărie.
Clasă cu predare în limba ucraineană la Siret
Pentru cei interesați să urmeze cursurile învățământului liceal în cadrul Colegiului Național „Nicu Gane” Fălticeni, conducerea unității vine cu o ofertă ce cuprinde trei clase de Matematică-informatică (ultima medie de admitere, din 2013, a fost 8,80), câte două de Filologie (media de admitere – 8,44) și Științe sociale (8,59) și una de Științe ale naturii (9,10).
Cât privește Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, absolvenții claselor a VIII-a se pot îndrepta către specializări precum Matematică-informatică (o clasă), Științe ale naturii (două clase), Filologie (două clase, din care una cu predare în limba ucraineană), Industrie textilă și pielărie (o clasă) sau Mecanică (trei clase). Cea mai mică medie de admitere, din 2013, a fost de 3,79, calificativ al unui absolvent admis la Colegiul Tehnic “Lațcu Vodă” Siret, specializarea Mecanică.
Oferte neschimbate la unele licee
Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei păstrează în linii mari structura planului de școlarizare din acest an școlar, cu mențiunea că dispare o clasă de Filologie. Astfel, rămân în oferta liceului câte două clase de Matematică-informatică (ultima medie de admitere, în 2013, a fost 8,36), Științe ale naturii (6,02) și Filologie (5,62) și o clasă de Științe sociale (5,03).
Nici Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc nu a operat schimbări în oferta educațională, liceul propunând trei clase cu specializarea Silvicultură, două clase cu specializarea Economic și una pentru Protecția mediului.
Tot la Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Național „Dragoș Vodă” dispune de câte două clase de Matematică-informatică și Filologie și câte o clasă de Științe ale naturii și Științe sociale.
În 2013, ultimele medii de admitere la colegiul menționat s-au situat în intervalul 8,01-8,99.



Recomandări