Chiar dacă temperaturile de afară arată că primăvara s-a instalat și la Suceava, oferta de verdețuri din piețe este slabă, prețurile sunt piperate, iar majoritatea produselor sunt aduse din străinătate: Grecia, Italia sau Turcia.
Comercianții din piețe se plâng că în pofida perioadei de post (Postul Paștelui), când ar trebui consumate mai multe legume și fructe, vânzările sunt slabe. Prețurile, spun ei, cel puțin la verdețurile aduse din import, sunt la fel ca anul trecut.
Vânzare slabă
Maria Hreciniuc a venit la piață cu salată, ridichi, pătrunjel, mărar, toate din sera proprie, de la Ipotești. Vinde legătura de salată cu 2 lei, pe cea de pătrunjel sau mărar cu 1 leu, dar, spune ea, nu prea este cerere.
„Oamenii cumpără destul de puțin. A fost și frig până acum și nu au prea ieșit verdețurile, ca în alți ani, la această dată. Puterea de cumpărare este mult mai mică decât în alți ani”, ne-a spus precupeața.
La o altă tarabă, găsim salată verde adusă din Italia, la 3 lei bucata, roșii la 8 lei kilogramul, roșii cherry la 15 lei kilogramul, castraveți la 9 lei kilogramul, dovlecei tot la 9 lei kilogramul, iar ardeiul gras la 15 lei kilogramul.
Fiind oferta destul de slabă, nici prețurile nu pot fi toate foarte sus. Silvia Gafencu, din Grănicești, ne-a spus că producătorul pentru care vinde ea în piață a scăzut prețul la cartofi de la 3 lei pe kilogram, la 1 leu pe kilogram, tocmai pentru că stă marfa pe tarabă și vânzarea este slabă.
În așteptarea unei oferte bogate
Ana Corogeanu, speriată puțin de prețurile mari din piață, ne-a spus că nu are ce face, „trebuie să ne alimentăm, să cumpărăm ce găsim, deși sunt prețuri piperate”. Tot ea a completat că în perioada de post se cheltuiește mai mult, pentru că se mănâncă mai mult. „Mâncarea de frupt (carne, ouă etc.) este mai sățioasă, în timp ce mâncarea de post te face să-ți fie mai mereu foame și atunci cumperi mai mult, consumi mai mult”, a spus femeia.
Pe tarabele din piață îți fac cu ochiul și căpșunile, aduse din Grecia, la 25 de lei kilogramul. Deși sunt expuse în caserole de jumătate de kilogram, căpșunile sunt vândute la bucată, pentru că oamenii nu prea își permit aceste trufandale. Un comerciant ne-a spus că a avut la vânzare și cireșe, la 80 de lei kilogramul, fructe pe care le-a vândut destul de greu, având în vedere prețul. Ciupercile Champignon se vând pe tarabele sucevene la 12 lei kilogramul, mai scumpe decât în unele supermarketuri.
Până ce vom vedea piețele sucevene că abundă de verdețuri și legume proaspete, din serele noastre, românești, la prețuri rezonabile, va mai trece ceva timp, spun comercianții.
Început de primăvară
Ofertă slabă de verdețuri și prețuri piperate, în piețele sucevene
