Ochiuri cu urzici



Ochiuri cu urzici. Foto: pinterest.com
Ochiuri cu urzici. Foto: pinterest.com

Acest preparat este prin excelență o mâncare specifică primăverii, dar cei ce au avut inspirația să congeleze urzici proaspete au remarcat că se pot folosi la fel de bine, în orice anotimp, urzicile congelate pentru acest fel rustic. Este minunat pentru remineralizare și detoxifiere, perfect în curele de slăbire și, peste toate, este gustos, hrănitor și ușor de pregătit.
Avem nevoie de:
O ceapă mare, 2-3 linguri ulei sau unt gras, 3 farfurii pline cu vârf cu urzici proaspete, 2 linguri rase de făină albă, 2 căței de usturoi, sare, piper și zeamă de lămâie după gust, 3-6 ouă proaspete
Preparare:
De la urzici se folosesc numai frunzulițele din vârful tijelor, care se culeg așa cum sunt prinse, în smoc. Indiferent dacă folosim urzici crude sau congelate, pentru început le vom spăla și pune într-o oală cu apă clocotită cu puțină sare, unde le vom fierbe 5 minute. Scurgem zeama, punem urzicile într-o strecurătoare ca să se scurgă complet, le răcim acolo și apoi le tocăm grosier. După ce au fost opărite nu mai înțeapă, așa că le putem manevra fără teamă. Într-o crăticioară punem la încins untul sau uleiul. Tocăm fin ceapa, o presărăm cu sare și o călim în unt, până devine translucidă și începe să se caramelizeze pe margini. Presărăm deasupra făina, amestecăm repede, lăsăm 2 minute să se călească făina și stingem cu urzicile tocate. Amestecăm repede și picurăm puțină apă, apoi continuăm să amestecăm și mai punem apă dacă e nevoie. Trebuie să se lege ca un sos, dar să nu se prindă. La final adăugăm după gust zeamă de lămâie, sare, piper și usturoiul zdrobit. Amestecăm și lăsăm acoperit vasul cu urzici cel puțin 30 de minute. Servim mâncarea călduță, cu 1-2 ouă prăjite ochiuri deasupra fiecărei porții. Mulți preferă preparatul cu mămăliguță și puțină smântână, alții însă îl preferă servit cu orez fiert.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)