Obsesia pentru o alimentație sănătoasă poate duce la îmbolnăvire



Obsesia pentru o alimentație sănătoasă poate fi dăunătoare organismului, putând conduce la apariția unor boli grave, potrivit specialiștilor în nutriție britanici, citați de dailymail.co.uk.
Persoanele care refuză să mănânce grupe întregi de alimente pentru că își fac prea multe griji referitoare la „puritatea” hranei consumate își riscă atât sănătatea mintală, cât și pe cea fizică.
Oamenii de știință spun că au constatat astfel de comportamente extreme, cunoscute sub numele de „ortorexie nervoasă” – „boala alimentării sănătoase”.
Persoanele care suferă de ortorexie nervoasă au, în general, peste 30 de ani, aparțin clasei de mijloc și au studii superioare.
În timp ce pacienții suferind de anorexie își impun restricții severe în privința cantității de alimente consumate, pacienții suferind de ortorexie au în vedere calitatea hranei.
„Regulile” impuse variază de la o persoană la alta, iar pacienții își impun să mănânce doar „alimente sănătoase”, eliminând uneori complet din dieta lor zilnică zahărul, sarea, cafeaua, alcoolul, grâul, glutenul, drojdia, soia, porumbul și produsele lactate.
Alimentele obținute din culturi tratate cu pesticide sau care conțin aditivi artificiali sunt și ele eliminate.
Deși aceste obiceiuri alimentare par mai degrabă excentrice, ele pot avea efecte negative grave asupra sănătății. Renunțarea la o întreagă grupă de alimente conduce la malnutriție, iar aplicarea unor reguli rigide face ca o ieșire la restaurant cu prietenii să devină imposibilă, afectând grav relațiile de cuplu și cele de prietenie.