Obiceiul de a consuma alcool în cantități mari la o ocazie are o cauză genetică, confirmând ideea că alcoolismul este o boală în familie, potrivit unui studiu american, citat de dailymail.co.uk.
Cercetătorii americani au arătat de ce alcoolismul „se transmite” în familie, identificând o genă a beției. Înainte nu era clar dacă obiceiul de a bea întâlnit la membrii aceleiași familii are o cauză de natură genetică sau culturală.
Însă, în urma efectuării unor teste, s-a arătat că dorința de a bea în exces este legată de o genă care activează o proteină – TLR4 – într-o parte a creierului, numită complexul amigdalian (un grup de nuclee nervoase aflate în interiorul lobilor temporali mediani).
Cercetătorii de la Universitatea Maryland din SUA au descoperit că șoarecii de laborator cărora li se dădea să consume alcool au început să bea mai puțin după manipularea producerii de TLR4. Astfel după ce oamenii de știință au stimulat artificial TLR4 și alți receptori din creier pentru a simula senzațiile plăcute obținute prin consumul ocazional de alcool în exces, șoarecii nu au mai fost interesați de alcool timp de două săptămâni.
Profesorul și psihologul Harry June, de la Universitatea Maryland, a spus că proteina TLR4 ar putea fi folosită pentru dezvoltarea unor medicamente pentru tratarea alcoolismului. Complexul amigdalian, cunoscut și drept centrul fricii și al plăcerii, a mai fost legat de dependența de alcool.
„Terapia genetică ar putea oferi alternative benefice la tratamentele psiho-sociale și farmaceutice obișnuite, dar identificarea genelor-țintă va fi o provocare”, a spus June.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, iar cercetările continuă pentru a folosi TLR4 în combaterea bețiilor ocazionale.
Bețiile ocazionale, practicate de tineri, echivalează cu minimum opt unități de alcool consumate de un bărbat și peste șase în cazul unei femei (o unitate de alcool înseamnă 10 mililitri de alcool pur, o bere având trei unități, un pahar de vin de 175 ml – două, iar 25 de mililitri de tărie – o unitate).
Studiile au arătat că a bea mult într-un timp scurt este mai dăunător pentru sănătate decât a bea puțin și des, din cauză că în primul caz ficatul este solicitat mai mult.
În Marea Britanie, se estimează că 23% dintre bărbați și 9% dintre femei se îmbată ocazional. În cazul celor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, până la 36% dintre bărbați și 27% dintre femei beau excesiv cel puțin o dată pe săptămână.
Boala de familie
Obiceiul bețiilor are o explicație genetică
