Obezitatea a atins proporțiile unei pandemii, situație în care politicile agricole ar trebui refăcute complet, au stabilit experții prezenți la Congresul Internațional pe tema obezității, organizat la Sydney-Australia, a informat, ieri, Papier General.
Politicile agricole încurajează supra-producția de alimente grase și zaharoase, potrivit experților participanți la congres.
“Această pandemie a obezității, care aparare pe nesimțite și care evoluează galopant, va atinge întreaga lume”, a declarat Paul Zimmet, profesor la Universitatea Monash din Australia, în deschiderea congresului.
Acest fenomen a fost observat pentru prima dată în Occident. Aici, apariția obezitătii a fost favorizată de o situație financiară foarte bună, de obiceiurile alimentare nesănătoase și de lipsa activităților fizice. Țările în dezvoltare adoptă și ele aceste practici, a precizat expertul în fața a două mii de delegați reuniți vinerea trecută, în Australia.
– În lume există mai mulți obezi decât persoane care suferă de malnutriție
Congresul se ține la fiecare patru ani. În 2002, manifestarea a avut loc la Sao Paolo, iar în 1998 la Paris.
În lume există mai mulți obezi decât persoane care suferă de malnutriție, a indicat recent Organizația Mondială a Sănătății. Un miliard de oameni sunt obezi, în timp ce 800 de milioane nu au cu ce-și astâmpăra foamea.
Pentru a lupta împotriva acestei probleme, politicile agricole trebuie regândite, a menționat, luni, Philip James, președintele Echipei Internaționale a luptei împotriva obezității și fost consilier al prim-ministrului britanic Tony Blair.
“Noi ne concentrăm să utilizăm banii contribuabililor pentru a proteja toate elementele din lanțul/sistemul alimentar care provoacă, azi, epidemia obezității. Supraproducția uleiului, a grăsimilor și a zahărului, în general, este cauzată de subvențiile publice menite să protejeze bugetul agriculturii. Aceasta contribuie de mai multe decenii la criza sănătății manifestată în prezent”, a declarat expertul.
Unele țari au început să conștientizeze problema, a subliniat profesorul, dând exemplu Danemarca, care a interzis alimentele nesănătoase, grase și periculoase pentru sănătate.
Statele Unite ale Americii au interzis unei companii fast-food să investească mai mult de opt milioane de de dolari în producție, după ce au fost acuzați că nu au redus cantitatea de grăsimi nesănătoase din produsele lor.
Ghana a reușit, de asemenea, să stabilească și să impună un prag maxim al grăsimii pe care trebuie să-l respecte carnea importată.
– Obezitatea, cea mai importantă prioritate din sănătate
Aproape 370 de participanți vor ține discursuri la Congresul care reunește experți din opt țări printre care și Statele Unite ale Americii, Japonia sau Canada.
„Conferința va trata obezitatea drept cea mai importantă prioritate din sănătate, pentru că ea reprezintă o cauză principală a bolilor cronice din lume”, a precizat Ian Caterson, profesor la Universitatea din Sydney, care coprezidează evenimentul.
Obezitatea a atins o asemenea amploare încât și fetițele de cinci ani sunt îngrijorate de greutatea lor. „Copiii sunt îngrijorați de înfățișarea lor de la o vârstă din ce în ce mai mică. Variațiunile în greutate au un impact mare asupra încrederii în sine, situație observată la fete începând cu vârsta de cinci ani”, a declarat profesorul Andrew Hill, de la Universitatea de Leeds, din Marea Britanie.
„Elementele psihice, precum percepția de sine a propriei atractivități, respectul de sine și capacitatea fizică pot fi îmbunătățite atunci când cineva pierde din greutate, chiar și foarte puțin”, a adăugat profesorul.
Potrivit experților, fenomenul e valabil și la adulți, așa cum se vede la femeile care se confruntă cu obezitatea și care sunt astfel mai predispuse la depresii decât alte persoane.






