Reușita unei echipe de cercetători de la Institutul Max Planck de Biologie Celulară Moleculară și Genetică din Dresda poate da speranțe persoanelor infirme. Savanții cred că în curând oamenii cu membre amputate își vor putea regenera mâna sau piciorul pierdut.
Biologii au reușit să modifice mecanismul de regenerare celulară al unui vierme, astfel încât acesta își poate regenera acum capul, după ce îi este tăiat. Este vorba de un vierme din specia Dendrocoelum lacteum, care în mod normal nu are această capacitate de regenerare.
Cercetătorii au studiat atent speciile care își pot reface singure membrele pierdute, cum sunt viermii plați Schmidtea mediterranea sau peștii zebră.
Ei nu au reușit să afle de ce unele specii de animale au această abilitate extraordinară, în timp ce altele nu o au, spune Jochen Rink, coordonatorul grupului de cercetători.
Totuși, faptul că au reușit să obțină în laborator această calitate la un vierme dă speranțe că în curând și oamenii ar putea beneficia de o soluție similară.
„La viermele Dendrocoelum lacteum am observat o componentă moleculară esențială, care decide dacă o parte a corpului poate fi refăcută sau nu. Am manipulat genetic acest circuit molecular, astfel încât a ajuns la o capacitate de regenerare completă”, explică Rink.
Viermii plați din specia Schmidtea mediterranea sunt un mare mister pentru biologi, ei având în mod natural o capacitate extraordinară de refacere. Dacă un vierme este tăiat în 200 de bucăți, din acestea vor apărea 200 de viermi noi.
Mai mult, biologii au observat că viermii își păstrează chiar și vechile amintiri după ce capul le crește la loc, așa cum reiese dintr-un studiu anterior, realizat la Universitatea Tufts din Boston.
O altă specie de vierme plat, Dendrocoelum lacteum, deși este înrudită cu Schmidtea mediterranea, nu are deloc această capacitate de regenerare.
Sursa: Daily Mail