Oamenii de știință au aflat, în sfârșit, de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie



Creșterea în greutate la vârsta mijlocie este adesea atribuită încetinirii metabolismului, lipsei de timp pentru a face mișcare sau pur și simplu creșterii capacității de a aprecia mâncarea bună. Dar, în realitate, cauza ar putea fi alta, indică un studiu recent: sistemul de semnalizare prin care creierul ne spune că am mâncat destul devine, cu vârsta, mai puțin eficient, așa că ne ia mai mult timp ca să ne simțim sătui și, în consecință, mâncăm mai mult pentru a ajunge la senzația de sațietate.
Studiul realizat la University of Aberdeen sugerează că neuronii responsabili de transmiterea semnalelor de sațietate își încetinesc activitatea. Acești neuroni, aflați în hipotalamus, secretă peptide numite pro-opiomelanocortine (POMC), care dau organismului senzația de „sătul”. După vârsta de 40 de ani, acești neuroni produc încă POMC, dar le eliberează într-un ritm mai lent.
Astfel, oamenii continuă să mănânce ceva mai mult decât în tinerețe. Nu îmtr-un mod foarte evident, ci câteva înghițituri de mâncare sau câteva sorbituri de suc de portocale în plus, la fiecare masă – dar toate contează, și astfel se acumulează calorii, explică Lora Heisler, profesor de nutriție, unul dintre autorii studiului publicat în jurnalul Endocrinology.
Există medicamente care acționează asupra acestor neuroni, stimulând secreția de POMC, și care sunt vândute ca medicamente pentru slăbit, dar mecanismul lor de acțiune nu este precis cunoscut.
Însă prof. Heisler consideră că, în loc de a lua medicamente, oamenii care se confruntă cu îngrășarea tipică vârstei mijlocii ar trebui să ia mai degrabă măsuri simple de prevenire a acesteia.
De exemplu, ea recomandă ca oamenii să mănânce mai încet, dând astfel timp creierului să răspundă la semnele venite de la aparatul digestiv. De asemenea, poate fi eficientă supravegherea mărimii porțiilor, de vreme ce problema este că oamenii au tendința să mănânce mai mult, nu că ard mai lent caloriile.
Sursa: The Times



Recomandări

Promovarea sănătății la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni: Proiectul „Viață sustenabilă: Cum afectează alegerile noastre sănătatea”