O treime din cazurile de cancer pot fi evitate prin modificări de dietă alimentară și în stilul de viață, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, preluat de dailymail.co.uk.
Experții spun că, anual, numai în Marea Britanie, aproape 285.000 de persoane sunt diagnosticate cu un cancer și alte 155.000 mor din cauza acestei boli, un număr ce depășește capacitatea stadionului Wembley, din Londra.
Profesorul Martin Wiseman de la World Cancer Research Fund (WCRF) spune: „Atunci când organizațiile caritabile vorbesc în cifre, poate fi adesea dificil să înțelegi importanța acestora (…) Sperăm ca prin comparația cu ceva cunoscut, de exemplu, cu capacitatea stadionului Wembley, să putem arăta dimensiunea problemei”.
Raportul a fost emis de WCRF într-o perioadă în care s-a stabilit că obezitatea, combinată cu consumul excesiv de alcool, sedentarismul și alimentația proastă sunt principalii factori care contribuie la apariția cancerului.
Creșteri alarmante.
Cazurile de cancer uterin – de două ori mai comun în rândul persoanelor obeze – au crescut cu o cincime în ultimii zece ani, în timp ce cazurile de cancer renal – asociat excesului în greutate – sunt cu 14% mai multe. Cazurile de cancer oral, asociate consumul de alcool și fumatului, au crescut cu 25% în ultimii zece ani, potrivit cifrelor compilate de Cancer Research UK.
WCRF este de părere că numărul cazurilor de cancer care pot fi prevenite este influențat direct de obezitate, sedentarism și consumul exxcesiv de alcool, toți acești factori alimentând boala.
Profesorul Wiseman, de la Royal College of Physicians și Royal College of Pathologists, a spus că boala are un impact devastator nu numai asupra pacientului, dar și asupra familiei acestuia, în timp ce costul tratamentului este, cel mai adesea, ridicat. „Din acest motiv, trebuie să promovăm mai mult mesajul că modificările simple în stilul de viață pot conta foarte mult în ceea ce privește riscul de cancer”, a adăugat acesta.
Prevenire.
Prevenirea cancerului include păstrarea unei greutăți scăzute fără a deveni subponderal, practicarea sportului, cel puțin o jumătate de oră zilnic, consumul de legume, fructe, cereale integrale și leguminoase.
Fumătorii sunt sfătuiți să renunțe la viciu, consumul de alcool ar trebui limitat la una – două unități zilnic, iar pielea trebuie protejată de razele solare.
Un raport emis de World Cancer Research Fund, anul trecut, mai include în această listă evitarea produselor din carne procesată și limitarea consumului de carne roșie la 500 de grame pe săptămână (trei porții de friptură).
O treime din cazurile de cancer pot fi evitate prin modificări în stilul de viață
