O treime din alimentele și băuturile alcoolice consumate de români sunt din producția proprie și numai două treimi provin din comerț, cel mai mare autoconsum înregistrându-se la ouă, unde populația cumpără mai puțin de jumătate din cantitatea totală.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), pentru trimestrul al treilea, un român a consumat în medie 13,12 ouă pe lună, din care numai 5,63 de ouă au fost cumpărate, ceea ce înseamnă că în medie 7,5 ouă au provenit din producția proprie, respectiv 57% din total.
Pe locul secund ca pondere a autoconsumului se situează legumele, respectiv 35,12% din cantitatea medie consumată. Din 9,31 kilograme de legume consumate lunar de o persoană, aproape 3,3 kilograme sunt produse în gospodării pentru consum propriu.
Românii consumă în medie 6,13 litri de lapte pe lună, din care doar 4,07 litri sunt cumpărați, iar 2,06 litri provin din gospodărie, ceea ce înseamnă un autoconsum de 33,6% din total.
Ponderi importante se regăsesc și în cazul fructelor, cu 33,52%, și a băuturilor alcoolice, unde cantitatea produsă pentru consum propriu acoperă 33,3% din total.
Astfel, un român consumă lunar puțin peste 2 litri de băuturi alcoolice, din care 0,7 litri sunt din producție proprie.
Autoconsum ridicat se mai înregistrează la cartofi, cu 31,2% (1,03 kg dintr-un total de 3,3 kg medie lunară), și la brânză și smântână, cu 30,6%.
Datele privind consumul de carne și preparate din carne relevă că doar o pătrime provine din producția proprie, dar ponderea mai scăzută este explicabilă prin faptul că preparatele din carne sunt în general rezultatul unei procesări industriale.
Ponderi mai reduse ale autoconsumului sunt la pâine, unde 90% din cantitate provine din comerț, ciocolata și produsele zaharoase (83% din comerț), precum și apa minerală și băuturile nealcoolice (87% din comerț).