O echipă internațională de cercetători a descoperit că un număr crescut de centimetri în talie contribuie la creșterea riscurilor de dezvoltare a unui cancer uterin, potrivit unui studiu publicat pe dailymail.co.uk.
Femeile care au o talie de 86 de centimetri prezintă cu 50% mai multe riscuri de a dezvolta un cancer uterin față de femeile care au o talie de 78 de centimetri.
Specialiștii mai spun că femeile care au acumulat kilograme după vârsta de 20 de ani prezintă cu 50% mai multe riscuri de a fi diagnosticate cu un cancer uterin față de femeile care au crescut în greutate în timpul adolescenței. Cele mai predispuse riscurilor sunt femeile care suferă de obezitate, al căror indice de masă corporală depășește cifra 30.
La studiul realizat de cercetători care lucrează pentru proiectul de Investigare prospectivă europeană în cancer și nutriție (EPIC) au participat 250.000 de femei din 10 țări europene.
Anual, în Regatul Unit sunt diagnosticate cu cancer uterin peste 5.500 de femei, cu 19% mai mult față de începutul anilor ’90. Anual 1.000 de femei mor din cauza acestei boli.
Profesorul Christine Friedenreich, de la Alberta Cancer Board din Canada, coordonator al studiului, a declarat că aceasta este cea mai extinsă lucrare care a scos la iveală legăturile puternice dintre obezitate și distribuția țesutului adipos, pe de o parte, și riscul de cancer uterin, pe de altă parte.
Studii anterioare au demonstrat că riscul de dezvoltare a unei maladii cardiace sau a unui diabet este de patru ori mai mare la bărbații a căror talie depășește 96 de centimetri și la femeile a căror talie depășește 86 de centimetri.
20% dintre cazurile de cancer sunt provocate de obezitate. 26.000 de decese ar putea fi evitate anual dacă pacienții s-ar strădui să-și mențină o greutate normală.
Cercetătorii au stabilit legătura dintre obezitate și apariția cancerului uterin, dar spun că, deocamdată, nu au explicații pentru această asociere.
O talie mare este mai periculoasă pentru sănătate decât excesul de greutate pentru că celulele adipoase din jurul stomacului pompează substanțe chimice care pot afecta sistemul de producere a insulinei și pot contribui la creșterea nivelului de colesterol rău.





