O „super-roșie” cu proprietăți anticancer, creată de cercetătorii italieni



O "super-roșie" cu proprietăți anticancer, creată de cercetătorii italieni
O "super-roșie" cu proprietăți anticancer, creată de cercetătorii italieni

O „super-roșie” creată de cercetătorii italieni poate fi alimentul perfect pentru prevenirea declanșării cancerului la prostată, a declarat, marți, directorul World Foundation of Urology (WFU), informează ansa.it.
Lansând campania „Săptămâna luptei împotriva cancerului la prostată” în Italia, Mauro Dimitri, președintele WFU, a declarat că „super-roșia” creată de cercetătorii de la Institutul Biomolecular din cadrul Centrului Național de Cercetare din Napoli oferă o paletă unică de calități nutriționale.
„Această roșie are caracteristici nutriționale care sunt ideale pentru prevenirea acestei boli”, a declarat Mauro Dimitri. „Are o activitate antioxidantă superioară tuturor hibrizilor de tomate de pe piață, atât în stare proaspătă, cât și congelată”.
„Are și un conținut mai mare de caroten, licopen și vitamina C, cu proprietăți anticancer, decât cel din tomatele portocalii, și aceleași proprietăți antiinflamatorii ca ale tomatei San Marzano”, a adăugat președintele WFU.
Datorită acestor proprietăți, super-roșia italiană reprezintă nu doar un aliment ideal pentru prevenirea cancerului de prostată, ci și pentru reducerea riscului de declanșare a mai multor tipuri de maladii, în care stresul oxidativ și radicalii liberi joacă un rol important. Printre aceste boli se numără maladiile vasculare, artrita, maladia Parkinson, osteoporoza, dar și cancerul pulmonar și cancerul stomacal.
Super-roșia italiană nu a necesitat manipulări genetice, ci o încrucișare simplă între două soiuri deja existente: San Marzano, renumită pentru gustul dulce și proprietățile ei inflamatorii, și Black Tomato, ale cărei fructe au o nuanță închisă de mov și sunt bogate în antioxidanți.
Numele super-roșiei italiene este Maxantia și, deși se așteaptă obținerea certificatului de înregistrare, cercetătorii italieni au început deja să o cultive în regiunea Campania. Un alt avantaj major al acestei varietăți este faptul că, spre deosebire de toate celelalte fructe și legume, roșia Maxantia își pierde doar 20% din proprietățile antioxidante atunci când este fiartă, prăjită sau coaptă.
Cancerul la prostată este tipul cel mai răspândit de cancer în Italia, cu 37.000 de noi cazuri descoperite în fiecare an și provocând 9.000 de decese pe an.