Statut incert

O suceveancă ce are de executat peste cinci ani de închisoare în România are domiciliu impus în Marea Britanie



Adina Gabriela Prisacariu
Adina Gabriela Prisacariu

O tânără din Suceava, implicată în mai multe fapte penale pe linie rutieră și nu numai, în urma cărora a devenit cunoscută drept Adina – „Spaima șoselelor”, are de executat 5 ani și 2 luni de închisoare, în urma cumulării a două condamnări, însă se află de mai multă vreme în Marea Britanie, cu un statut care nu le este deloc clar autorităților române. Magistrații de la Judecătoria Suceava au mai bine de un an de când cer lămuriri, pe cale oficială, cu privire la statutul Adinei Gabriela Prisacariu în Marea Britanie. În ultimele adrese s-a transmis că suceveanca are un soi de domiciliu forțat în Marea Britanie, însă judecătorii suceveni au cerut detalii și mai exacte, în condițiile în care au tot citat-o pe inculpată la proces, însă aceasta nu s-a prezentat.
Noian de infracțiuni și mai multe procese. Suceveanca a părăsit țara înainte de a fi condamnată definitiv
Adina Gabriela Prisacariu, din satul Slobozia Sucevei, comuna Grănicești, are la activ o condamnare definitivă, la 4 ani de închisoare, pentru contrabandă, stabilită de Tribunalul Vrancea. La Suceava ea a fost judecată pentru două infracțiuni de conducere fără permis, pentru care a primit 1 an și 6 luni, respectiv 2 ani de închisoare. În urma contopirii condamnărilor a rezultat pedeapsa de 5 ani și 2 luni de închisoare.
Înainte de a fi condamnată definitiv, Adina Gabriela Prisacariu a părăsit țara. Mai mult, în luna octombrie a anului 2017, aceasta a fost reținută de autoritățile britanice, astfel că cele române au solicitat, pe cale oficială, extrădarea sa în România, pentru a-și executa pedepsele de aici. Ce a urmat este halucinant: nu se știe exact de ce, însă suceveanca nu a fost extrădată.
Aceeași Adina Gabriela Prisacariu este trimisă în judecată și pentru ucidere din culpă, într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Suceava. Acest dosar vizează și prima faptă penală în care a fost implicată suceveanca.
Pe 1 august 2014, tânăra, pe atunci în vârstă de 20 de ani, proaspăt căsătorită cu Dragoș, în vârstă de 25 de ani, conducea un Mercedes E-Klasse cu volan pe dreapta, pe DN 29 Suceava-Botoșani. Tânăra s-a angajat în depășirea unui microbuz, în zona de acțiune a indicatorului „depășirea interzisă”, pe un sector de drum în linie continuă, cauză din care a intrat în coliziune frontală cu un vehicul greu care circula regulamentar, din sens opus. În urma impactului deosebit de violent, Dragoș, tânărul de 25 de ani, care era pe locul din stânga-față, nu a avut nici o șansă, murind pe loc. Adina a suferit și ea mai multe leziuni, dar a scăpat cu viață.
Poate cel mai grav aspect în cazul acestei tinere este că, după accidentul mortal provocat în august 2014, aceasta a continuat să conducă cu permisul suspendat, atrăgându-și și alte dosare penale.
Judecătorii cer lămuriri suplimentare privind statutul sucevencei
În acest dosar de ucidere din culpă, aflat pe rolul Judecătoriei Suceava, magistrații au un an de zile de când înaintează adrese către Interpol, în care cer lămuriri cu privire la statutul pe care îl are tânăra în Marea Britanie. Practic, de un an de zile, la toate termenele s-au înaintat adrese în care s-au solicitat date despre domiciliul sucevencei în Marea Britanie, dacă acesta este impus ori dacă față de Prisacariu este luată vreo măsură restrictivă ce împiedică extrădarea sa.
La începutul acestui an, judecătorilor li s-a comunicat că suceveanca are un domiciliu impus. Judecătoria Suceava a solicitat National Crime Agency, SIRENE Fugitives Unit, să comunice dacă stabilirea domiciliului acesteia este o măsură dispusă ca urmare a procedurilor extrădării, dacă această măsură o face pe inculpată incapabilă de a se prezenta la termenele de judecată de la Suceava și dacă stabilirea unui domiciliu forțat reprezintă o măsură preventivă sau nu. Toate aceste detalii sunt esențiale privind procesul de la Suceava, la care inculpata nu s-a prezentat și care practic bate pasul pe loc de un an de zile. Următorul termen al procesului aflat pe rolul Judecătoriei Suceava este programat pe 30 martie. Pe de altă parte, dacă s-ar prezenta, aceasta ar urma să fie imediat încarcerată, în condițiile în care este condamnată definitiv.
O extrădare încă departe de a fi pusă în practică
În condițiile în care suceveanca este condamnată definitiv, iar autoritățile române au formulat de multă vreme cererea de extrădare, răspunsurile primite din Marea Britanie sunt contradictorii, iar faptul că aceasta ar fi fost reținută dar nu este extrădată creează justificate nemulțumiri.
În mod normal, având în vedere acordurile de extrădare dintre state, o persoană condamnată ar trebui să fie extrădată relativ repede, dacă este identificată. Sunt și excepții, de regulă atunci când persoana respectivă este cercetată penal și în țara care ar urma să o extrădeze.
La nivel neoficial, se pare că Marea Britanie nu a vrut să o extrădeze din cauză că România nu respectă drepturile deținuților cu privire la condițiile de detenție și spațiul minim de care ar avea nevoie un deținut.



Recomandări