Peste 500 de invitați au luat parte vineri seară la Gala „Top 10 Suceveni”, un eveniment ajuns la a treia ediție, organizat în aceeași locație ca în anii precedenți, la Conacul Domnesc din Șcheia, „undeva între Moș Nicolae și Moș Crăciun”.
Manifestarea, organizată de Monitorul de Suceava, Camera de Comerț și Industrie, Federația Patronală a Întreprinderilor Mici și Mijlocii și, nu în ultimul rând, Conacul Domnesc, a început la 18.30, fiind transmisă în direct de postul de televiziune BucovinaTV și, pe internet, pe site-ul www.monitorulsv.ro.
Dacă în 2012 și 2013, gala a fost prezentată de Tiberiu Avram, redactorul-șef al Monitorului de Suceava, și Marius Ursaciuc, primarul orașului Gura Humorului, acesta din urmă a lipsit motivat de la editia din acest an, fiind la sute de kilometri distanță de Suceava. În aceste condiții, coprezentatorul lui Tiberiu Avram a fost tot un primar, și tot din zona Gura Humorului, Constantin Moldovan, edilul comunei Mănăstirea Humorului, „cel mai mare poet dintre primari și cel mai mare primar dintre poeți”, cum a fost prezentat de redactorul-șef al publicației noastre.
De la prezentatori la nominalizați și, mai apoi, și la invitați, emoțiile s-au răspândit în toată sala, contribuind la ceea ce se poate numi, fără exagerare, o seară magică, în care vedetele au fost 10 Oameni Mari și un Pitic, așa cum scriam și în titlul acestui material.
Iar spectacolul oferit vineri seară a fost întregit de programul de cafe-concert susținut de artiștii Ciprian Cuzic, Gelu Cuzic și Trifan Leancă, de prestația Ansamblului „Arcanul” al Universității „Ștefan cel Mare”, dar și a Ansamblului „Plai de dor” de la Moldovița, format din elevi de la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” din localitate.
Oamenii Mari au fost cei 10 nominalizați ai galei, iar despre Pitic vom vorbi în partea a doua a acestui material. Pentru ei, însă, în ultimele două luni, în redacția Monitorului s-a lucrat intens, chiar și până la ore târzii în noapte.
Nominalizații Galei Top „10 Suceveni” 2014
Lucia Condrea: „Nu am dorit decât ca o parte din sufletul meu să ajungă și în casele dumneavoastră”
Pe trei ecrane mari amplasate în sala mare de la Conacul Domnesc au fost proiectate reportaje video în care au fost prezentate cele 10 cazuri nominalizate, ale căror povești le veți citi în amănunt în edițiile următoare ale Monitorului.
Primul reportaj prezentat a fost cel despre Lucia Condrea, artista care apără „comoara Moldoviței”, prin Muzeul Ouălor Încondeiate care-i poată numele de la Moldovița, un muzeu unic în lume, cu peste 5.000 de ouă încondeiate, expuse în 41 de vitrine.
„Nu am dorit decât ca o parte din sufletul meu să ajungă și în casele dumneavoastră și practic, prin lucrările mele, am încercat o nouă conotație în artă, o nouă valoare, o percepție originală și, nu în ultimul rând, o formă artistică împotriva kitschului”, a declarat artista în momentul decernării trofeului galei și al premiului oferit de organizatori.
Florin Haidamac: „Sunt sătul de povești cu final trist. În seara asta, împărtășesc cu voi o poveste cu final fericit”
A urmat apoi povestea în imagini a doctorului „din linia I”, Florin Haidamac, care de 14 ani este medic la țară, la Șerbăuți, și care este foarte devotat halatului pe care îl poartă și pacienților săi. Povestea doctorului a culminat cu gestul său, care a mobilizat un oraș întreg, de a salva viața unei fetițe de doi ani, Rebeca, un copil care a zâmbit prima oară abia acum câteva luni, după operația făcută la București cu banii strânși în urma inițiativei lui Florin Haidamac.
„Sunt sătul de povești cu final trist sau cu final neașteptat, pe toate astea le aveți la mine pe blog, vindecătorul.com. În seara asta (n.r.-vineri seară) mă bucur foarte mult să împărtășesc cu voi o poveste cu final fericit. Vreau să vă invit să aveți un pic de răbdare și un pic de liniște și un pic de compasiune și de empatie pentru cei din jurul vostru”, a rostit de la microfon, vizibil emoționat, doctorul și bloggerul sucevean, Florin Haidamac.
Rectorul USV, Valentin Popa: „Suntem încântați că eforturile noastre nu trec neobservate”
Universitatea „Ștefan cel Mare” a fost, de asemenea, laureată în cadrul Top 10, pentru activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, activitate care – și mulți nu știau acest lucru – o clasează pe primul loc între universitățile din țară.
Trofeul și premiul Galei „Top 10 Suceveni” i-a fost înmânat rectorului USV, Valentin Popa.
„Suntem extrem de impresionați că v-ați gândit la noi, cred că este prima oară când premiați o instituție în cadrul galei dvs. Sunt convins că așa cum noi avem datoria să lucrăm pentru comunitate și să furnizăm elite pentru aceasta, suntem de asemeni încântați să vedem că și comunitatea ne susține, apreciază și că eforturile noastre nu trec neobservate. Doresc să vă solicit să ne monitorizați mai departe”, a transmis rectorul USV.
Mama campioanei Irina Dorneanu: „Fără muncă nu se realizează nimic în viață”
A impresionat apoi audiența povestea Irinei Dorneanu, fetița cu părul blond care, acum opt ani, a plecat de la Zvoriștea să facă canotaj, iar astăzi este multiplă campionă europeană și face parte din renumita barcă de opt plus unu care a adus României medalii dintre cele mai strălucitoare la marile competiții internaționale.
Irina nu a putut fi prezentă la gala de vineri, fiind în cantonament la Orșova, însă au fost în sală părinții Irinei, Cornel și Mariana Dorneanu, dar și antrenorul Sorin Băhnărel, sucevean și el la origini, cel care, acum opt ani, a ales-o din școala din Buda (Zvoriștea) pe fetița blondă să facă canotaj.
Foarte emoționată, mama Irinei a transmis și ea un mesaj: „Este numai munca ei, noi am susținut-o numai moral și material. Doresc ca toți tinerii să muncească, pentru că fără muncă nu se realizează nimic în viață”.
Tudor Crețu: „În Suceava este mai cald decât oriunde am fost sau mă voi putea duce vreodată”
Tudor Crețu, geniul de la Rădăuți. Acesta a fost titlul reportajului prin care am vrut să transmitem tuturor ce valori poate produce învățământul românesc. Tudor, un tânăr elev în clasa a XI-a, a câștigat în acest an patru medalii de aur și două medalii de argint la olimpiade internaționale.
„Chiar dacă sunt înclinat spre aceste științe exacte, fizica și astronomia, o să vă spun ceva ce pare că mă contrazice, mă vor putea contrazice fizicienii, astronomii, meteorologii chiar. Vă voi zice că aici, în Suceava, este mai cald decât oriunde, mai cald decât oriunde am fost sau mă voi putea duce vreodată. Și știți de ce? Datorită dumneavostră, sucevenilor…”, a spus emoționat Tudor, geniul de la Rădăuți.
Radu Bercea, humoreanul pictat de Dumnezeu cu cele mai bune acuarele
Pictorul și graficianul Radu Bercea rămăsese aproape fără glas când reportajul video cu povestea vieții sale s-a terminat în aplauzele întregii audiențe.
Cu părul nins de trecerea anilor, artistul s-a îndreptat spre prezentatorii galei care i-au oferit trofeul și premiul: „Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine și m-au sprijinit”, a spus humoreanul pictat de Dumnezeu cu cele mai bune acuarele, artistul care demonstrează că pasiunea nu moare dincolo de sârma ghimpată.
Artistul a donat pentru licitațiile care au avut loc în cadrul galei trei dintre lucrările sale, două în acuarelă și una inedită, în care a folosit – și nu e nici o greșeală de redactare – un adeziv pentru lipitul parchetului – artelitul.
Gabriel Herea: „Această gală este un proiect de construcție socială a comunității noastre”
Cel de-al șaptelea reportaj din cadrul galei l-a prezentat pe preotul Gabriel Herea, cel care se confundă de mai bine de zece ani de zile cu biserica monument UNESCO de la Pătrăuți, cel mai vechi lăcaș de cult rămas de la Ștefan cel Mare.
Picturile șterse și acoperite de vreme au fost restaurate, iar valoarea arhitecturală și iconografică deosebită scoasă din anonimat prin dăruirea lui Gabriel Herea, preotul inegalabilei biserici monument de la Pătrăuți, „emblema ortdoxiei românești”, cum a numit-o academicianul Răzvan Theodorescu.
„În urma a ceea ce am văzut în seara asta (n.r. – vineri seară), putem spune că această gală este un proiect de construcție socială și mă bucur să fac și eu parte, să fiu o piesă în acest proiect al construcției sociale a comunității noastre”, a declarat preotul Herea în cadrul galei de la Conacul Domnesc.
Agneta Pal: „Dedic acest premiu micilor mei pacienți, peste 100.000, pe care i-am tratat în aproape jumătate de veac”
Pe ecrane a rulat apoi reportajul cu Agneta Pal, doctorița pediatru de la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, medicul care de aproape cinci decenii are grijă de copiii unui oraș întreg. Primii ei pacienți sunt astăzi bunici, iar copiii și nepoțeii lor au ajuns pe mâna aceleiași doctorițe.
Pentru că unitatea ar fi rămas fără medic de gardă pentru urgențele copiilor, doctorița a renunțat la pensie și a rămas în continuare să lucreze în spital, de aproape patru ani locuind efectiv în unitatea medicală și fiind tot timpul la dispoziția micuților ei pacienți.
Doctorița a fost susținută la gală de fiul ei, venit tocmai de la Arad, unde este medic la Spitalul Județean, dar și de nepoțica ei, în vârstă de șapte ani. Micuța nu a mai rezistat emoțiilor și a început să plângă când a văzut-o pe „Buni” aplaudată de toți cei prezenți.
„Cred că voi muri cu impresia acestei seri minunate. Mulțumesc bunului Dumnezeu care îmi dă sănătate, putere de muncă, voință, ambiție, dăruire pentru meserie, dragoste pentru copii, mulțumesc familiei care mă lasă să lucrez departe de ei, la peste 600 de kilometri, mulțumesc conducerii spitalului care îmi asigură condiții de muncă și de trai în spital, colectivului secției de pediatrie care a devenit a doua familie a mea, mulțumesc tuturor și dedic acest premiu micilor mei pacienți, peste 100.000, pe care i-am tratat în aproape jumătate de veac, dar și celor pe care îi voi trata mai departe. Crezul meu în viață a fost, după dictonul latin: prin speranță, la stele, la care eu mai adaug, prin speranță și multă, multă muncă, la stele”, a fost mesajul emoționant al doctoriței Pal.
Bogdan Ailincă: „„Așa cum floarea de cireș este prima dintre flori, așa și voi să fiți primii dintre oameni”
Când am filmat la Costâna și Părhăuți povestea profesorului de sport Bogdan Ailincă, un fost campion național al greilor la Sambo, statura lui, comparativ cu cea a micuților săi elevi, m-a dus cu gândul la Gulliver, celebrul personaj de desene animate. De data aceasta, Gulliver este profesorul de sport, iar liliputanii, elevii săi de la cele două micuțe școli din comuna Todirești.
Iar Gulliver, cel real, le-a făcut micuților o sală de sport într-o cameră folosită anterior drept depozit de lucruri vechi, le-a adus programul „Școală după școală”, de care se ocupă personal, iar săptămânal face gratuit ore de judo cu liliputanii. Pentru a fi mai aproape de ei, Bogdan și-a închiriat o casă în Costâna, iar de dimineața până seara târziu e în mijlocul elevilor săi, care îl consideră „un profesor de aur”.
Cât e el de mare, Bogdan Ailincă, voluntar vechi al organizației Salvați Copiii, era foarte emoționat când a fost chemat să-și ridice premiul.
„Așa cum floarea de cireș este prima dintre flori, așa și voi să fiți primii dintre oameni”, le-a transmis celor prezenți Gulliver de la Costâna și Părhăuți.
Preotul Minu Mititelu: „De unul singur nu poți să faci în viață mare lucru, dacă nu ai aproape o echipă, dar și comunitatea”
Ultimul reportaj video prezentat în cadrul galei de vineri seară a fost despre preotul Minu Mititelu de la Biserica „Sf. Vineri” din municipiul Suceava, cel care a adunat sub acoperișul parohiei sale atât oameni ai străzii, cât și copii.
De ani și ani de zile, la „Sf. Vineri” funcționează un centru social de noapte pentru oamenii străzii, plin mai ales în perioada iernii, dar și un centrul social de zi pentru copiii care provin din familii aflate în dificultate. Costurile acestor proiecte nu sunt deloc mici, iar aproximativ 75% din fonduri sunt asigurate din veniturile parohiei.
Iar expresia „cei din urmă vor fi cei dintâi” s-a adeverit la gala de vineri, preotul Minu Mititelu primind și cele mai multe voturi din partea celor prezenți, fiind astfel desemnat și câștigătorul premiului publicului.
Coprezentatorul galei, primarul Constantin Moldovan, i-a dedicat și un catren, făcut ad-hoc, părintelui de la „Sf. Vineri”: „Nu-l înalț, nu-mi este felul/ Îl cunoaște un oraș/ I se spune Mititelu/ Dar este un suflet uriaș”.
„Nu este meritul meu, ci al echipei, de unul singur nu poți să faci în viață mare lucru dacă nu ai aproape o echipă, dar și comunitatea. Împreună vom reuși dacă ne vom mobiliza. Societatea trebuie să și-i asume și pe acești oameni și pe acești copii”, a declarat preotul Minu Mititelu.
Licitațiile. Obiecte donate în scopuri caritabile
După scenariul deja cunoscut de la primele două ediții ale Galei „Top 10 Suceveni”, un moment important în programul manifestării de vineri seară a fost cel al licitațiilor mai multor obiecte donate special pentru acest eveniment inedit.
Câștigătorii licitației au fost anunțați că vor primi bonus din partea organizatorilor un portret realizat de maestrul Mihai Pânzaru-Pim, volumul „Dispensarul SF” al doctorului Florin Haidamac și câte trei globuri, la alegere, realizate de copiii de la liceul din Moldovița.
Tablou scos la licitație cu un preț de pornire de 400 de lei. Adjudecat cu 2.500 de lei
Prima licitație a adus în fața spectatorilor două cărți. Prima, „Negustorul de începuturi de roman”, a maestrului Matei Vișniec, cu autograful acestuia special pentru câștigătorul licitației, carte donată prin intermediul poetei Carmen Steiciuc. Preț de pornire: 300 de lei. Adjudecată cu 800 de lei de omul de afaceri Dumitru Mihalescul, patronul firmei Marelvi.
A doua carte, donată de preotul Gabriel Herea: „Ultimele zile ale orașului Pompei”, tradusă în limba română și tipărită la Iași, în 1856. S-a plecat tot de la 300 de lei, iar câștigător, cu suma de 1.000 de lei, a fost desemnată Sorina Dimofte, administrator la SC Contasist.
Următoarea licitație a început cu două „Bijuterii ovoidale”, realizate în tehnica tradițională huțulă de artista Lucia Condrea, care au fost achiziționate cu suma de 700 de lei de Liliana Agheorghicesei, președintă a Federației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
A patra licitație în program a avut ca obiect un tablou în ulei, „Flori de măr”, semnat de artistul plastic sucevean Iosif Csukat. De la 400 de lei, prețul de pornire, s-a ajuns tocmai la 2.500 de lei, tabloul fiind cumpărat de omul de afaceri Dumitru Mihalescul.
2.300 de lei, o colecție cu 268 de numere ale revistei „Magazin istoric”
Pictorul sucevean Lucian Mînecan a donat încă de la prima ediție a „Galei Top 10 Suceveni” câte un tablou care să fie vândut la licitație în scopuri caritabile, iar pentru ediția din acest an, a oferit o lucrare realizată în creion, „Bunica”, cu chipul parcă real al unei bătrâne. Lucrarea a fost adjudecată de Gavril Vîrvara, viceprimarul municipiului Suceava.
O colecție impresionantă de reviste „Magazin istoric” (268 de numere, din anii 1968-1990), legate în 15 volume, cu sprijinul partenerilor de la Mușatinii, a ajuns în proprietatea lui Ovidiu Costan, director al societății Doxar, care a oferit suma de 2.300 de lei, prețul de pornire fiind de 1.500 de lei.
Tricoul lui Ciprian Marica și autografele fotbaliștilor naționalei
Anul trecut, fotbalistul Lucian Goian, laureat al Galei „Top 10 Suceveni” din 2013, a oferit pentru licitație un tricou de-al fratelui său, Dorin Goian. Deși nu a putut să fie prezent vineri seară, Lucian ne-a trimis un tricou al lui Ciprian Marica, golgheterul la zi al echipei naționale de fotbal, tricou pe care sunt și autografele celorlalți forbaliști ai reprezentativei naționale. Preț de pornire: 700 de lei. Cea mai mare ofertă, 1.600 de lei, a fost făcută tot de patronul de la Marelvi.
Tablouri adjudecate la licitație de senatorii Ovidiu Donțu și Steliana Miron
După ce-au văzut în reportajul despre Radu Bercea tablouri realizate cu artelit, un adeziv pentru parchet, invitațiilor le-a fost prezentată o astfel de lucrare a pictorului din Gura Humorului – ”Interferență”. Preț de pornire: 500 de lei. Adjudecat cu 2.100 de lei de senatorul Ovidiu Donțu.
A urmat apoi un alt tablou, „Roze” – o pictură în ulei, în tehnica cuțitului de paletă, lucrare donată de Cristina Hreamătă Macoveiciuc. Iar „Roze” a fost cumpărat de senatoareaSteliana Miron, la un preț de trei ori mai mare (1.500 de lei) decât cel de la care s-a pornit licitația.
Un radio din 1956, funcțional, adjudecat cu 2.000 de lei
„Actualitatea românească. Europa liberă, în direct”, a fost prezentarea originală care a dat tonul unei alte licitații: un aparat de radio Terta T 325, funcțional, produs în Ungaria în 1956 (donat de colegul nostru Nicu Amurăriței). Aparatul, cu tot cu mileul și peștele de sticlă din dotare, a ajuns la Vasile Mocanu, directorul Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care a licitat până la suma de 2.000 de lei.
Alte două lucrări de-ale pictorului Radu Bercea au urmat la licitație, fiind vorba de două tablouri cu peisaje, în acuarelă, urmate de două lucrări semnate de colegul nostru de redacție Tiberiu Cosovan, lucrări prezentate în prima expoziție de linogravură din Suceava.
Omul de afaceri Dumitru Mihalescul a fost și de această dată în prim-plan, achiziționând tablourile lui Radu Bercea contra sumei de 2.300 de lei. Lucrările lui Tiberiu Cosovan au fost adjudecate cu suma de 900 de lei de un alt reprezentant al mass-media, Cătălin Săcrieru, de la Radio Top 91.
Povestea Piticului cu suflet de uriaș, în ediția de mâine a Monitorului
Și în acest an, Gala Top 10 Suceveni a fost un eveniment caritabil, banii strânși în urma vânzării invitațiilor, a donaților și licitațiilor făcute în cadrul manifestării de vineri seară fiind destinați unui Pitic. Florin Pitic, după numele din buletin.
Un Pitic însă cu suflet de uriaș. Un copil firav, sensibil și frumos. Sau, după cum l-a descris prezentatorul galei, Tiberiu Avram, „un model pe care să-l dați ca exemplu de seriozitate, voință, muncă, performanță, modestie, bun-simț”.
Florin este campionul Școlii nr. 3 din Vicovu de Sus, după ce în urmă cu patru ani a fost selectat să facă atletism, și a adunat zeci de medalii de atunci, dintre care cele mai importante – două medalii de campion național.
Din păcate, copilăria Piticului nostru, astăzi în clasa a VIII-a, este una foarte zbuciumată: este orfan de tată de la nici trei ani, iar mama, Ana Pitic, văduvă de 11 ani, a fost diagnosticată cu tumoră pe creier, starea sa de sănătate agravându-se în ultima perioadă.
În ciuda greutăților, Ana Pitic se îngrijește de fiul său, dintr-o pensie de 350 de lei și alocația copilului, și speră să-i mai dea Dumnezeu putere să-și vadă băiatul mare. Deși se împarte între școală și antrenamentele la care merge aproape zilnic, făcând naveta la Rădăuți, Florin reușește să fie un elev foarte bun, impresionându-și profesorii. Visul său e să ajungă un mare campion, însă problemele de acasă l-au copleșit în ultima perioadă, fiind la un pas să renunțe.
Povestea lui Florin, dar și ce lucruri frumoase le-a trăit la gala de vineri seară, vi le vom prezenta pe larg în ediția de mâine a cotidianului nostru.
Fotografii realizate de ArTiStul















