La Colegiul Economic„Dimitrie Cantemir” Suceava se desfășoară proiectul ERASMUS+ KA1, acțiunea cheie Learning mobility of individuals – Mobility of learners and staff, tipul acțiunii VET learner and staff mobility, cu titlul “O șansă pentru viitor”, cu numărul de înregistrare 2015-1-RO01-KA102-014528.
În perioada 9-13 noiembrie 2015, cinci profesori de la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, din catedra Turism și Alimentație, au participat la un stagiu de formare de cinci zile în Valencia, Spania, ocazie cu care au cunoscut și experimentat modalitățile de colaborare dintre școli, întreprinderi și comunitatea locală în ceea ce privește desfășurarea stagiilor de practică în cadrul calificării Tehnician în turism. Programul de formare a vizat actualizarea și îmbunătățirea metodelor și practicilor inovatoare în domeniul formării profesionale inițiale și dezvoltării profesionale a cadrelor didactice care predau instruire practică la clasele de turism și formarea competențelor cheie și tehnice necesare absolvenților de turism la locul de muncă în vederea adaptării la schimbările survenite în contextul socio-economic național și internațional.
Organizația de primire Sistema Practices S.L. – Esmovia, Limited company, B97708069, C/Martinez Cubells, 2, pta 6, 46002, Valencia, Spania, a oferit servicii de consultanță și formare profesională la standarde internaționale.
Stagiul de formare la care au participat cei cinci profesori care predau discipline de turism (Hagiu Luminița, Vranciu Livia Elena, Trufin Eugenia, Sfichi Florentina Elena, Mațipiuc Viorela Emilia) a fost structurat în cinci zile, opt ore pe zi, și a presupus un permanent schimb de bune practici cu profesorii și agenții economici din Spania pentru a ajusta instrumentele de monitorizare, evaluare și certificare utilizate în cadrul modulelor de practică comasată –„Bucătărie regională”, „Bucătărie națională și internațională”, „Operațiuni tehnice în agenția de turism”, „Relații în agenția de turism” (module de practică comasată la clasele X-XI-XII – calificarea Tehnician în turism), după cum urmează:
– Prezentarea organizațiilor partenere: structura, specific, staff și a așteptărilor participanților de la această mobilitate.
– Activități la sediul partenerilor: PAX Instituto Tecnico Profesionale, Escuela Profesional Xavier, Altaviana school.
– Mese rotunde și dezbateri pe temele: „Procedura de desfășurare a stagiilor de practică”, „Contractul de practică școală – elev – agent economic”, „Dezvoltarea competențelor sociale la elevi prin intermediul stagiilor de practică”, dezbatere pe tema securității la locul de muncă a elevilor care desfășoară stagii de practică la agentul economic.
– Prezentări realizate de parteneri pe temele: „Colaborarea cu agenții economici în vederea desfășurării stagiilor de practică a elevilor”, “Rolul și responsabilitățile partenerilor de practică – școală – agent economic – elev”, „Învățarea prin practică”.
– Asistențe la activități de formare privind pregătirea stagiului de practică.
– Ateliere de lucru – realizarea de fișe care vor face parte din produsul final – caiet de practică – care va fi folosit de profesori și elevi la orele de instruire practică comasată.
– Reuniune finală cu coordonatorul programului: evaluarea activității de formare, înmânarea documentelor: Certificate de participare la activității de formare, certificate Europass Mobility și raportul final al programului produs de organizația gazdă.
– Dezbateri și analiza activităților prezentate, concluzii, îmbunătățiri.
Evaluarea a fost realizată sub formă de colocviu în care cei cinci profesori participanți au prezentat portofoliile cu materiale realizate. Programul de formare a promovat inserția profesională pe piața internațională a muncii, competitivitatea, creativitatea și spiritul antreprenorial, satisfăcând astfel nevoia exprimată de profesorii colegiului de a cunoaște și experimenta modalitățile de colaborare dintre școli, întreprinderi și comunitatea locală în ceea ce privește desfășurarea stagiilor de practică în cadrul calificării Tehnician în turism.
O șansă pentru viitor pentru profesorii de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava
