Inventat inițial pentru personajul James Bond de către autorul britanic Ian Fleming, cocktailul Vesper Martini, băutura preferată a agentului 007, care a impus sintagma „shaken but not stirred”, a depășit granițele acestei francize, devenind un fenomen de masă, informează mirror.co.uk.
Tipul de pahar în care se servește: Martini
Ingrediente:
3 doze de dry gin
1 doză de vodcă
1/2 doză de vin franțuzesc Lillet Blanc
Mod de preparare:
Amestecați toate ingredientele într-un shaker pentru cocktailuri, cu câteva cuburi de gheață, apoi turnați-le, încet, printr-o strecurătoare fină, într-un pahar de martini răcit în prealabil. Cei mai mulți dintre barmani consideră că Martini trebuie să fie „amestecat”, însă cocktailul Vesper trebuie să fie întotdeauna „agitat”.
Prin agitarea ingredientelor se obțin o mai bună aerare și răcire a băuturii, dar și o dizolvare mai eficientă a ingredientelor. Acest procedeu oferă băuturii un aspect ușor opac și produce mici așchii de gheață la suprafața acesteia, care pot fi ușor îndepărtate prin folosirea unei strecurători fine, în momentul turnării în pahar.
Paharul de Vesper Martini poate fi decorat și cu o felie mică de lămâie.