Conținut atractiv

O profesoară din Salcea, coordonatoarea celui mai bun manual de Educație tehnologică pentru clasa a VII-a



Prof. Marinela Mocanu
Prof. Marinela Mocanu

Manualul școlar de Educație tehnologică și aplicații practice, de la clasa a VII-a, conceput de un colectiv de trei autori, coordonat de prof. Marinela Mocanu, din județul Suceava, a fost aprobat și evaluat cu cel mai mare punctaj de Ministerul Educației Naționale.
Astfel, începând din această toamnă, elevi din toată țara vor putea lucra ghidați de manualul tipărit la editura Aramis, care poartă semnătura autoarelor Magda Dache (Buzău), Loredana Irena Săndulescu (Piatra Neamț) și Marinela Mocanu (Suceava).
Aceasta din urmă are o experiență la catedră de aproape 30 de ani, iar din 1995 predă educația tehnologică la Școala Gimnazială ”Aurelian Stanciu” Salcea și la Școala Gimnazială „Cristofor Simionescu”Plopeni.
„Manualul a obținut 97,66 de puncte. Acesta a fost evaluat de Centrul Național de Evaluare în Educație după o grilă care urmărește respectarea programei, metodele propuse, formele și instrumentele de evaluare, reprezentativitatea imaginilor, varietatea, diversitatea și mai ales orientarea spre dobândirea de competențe”, a explicat Marinela Mocanu.
Aceasta a mai arătat că manualul este conceput în concordanță cu noua programă pentru educație tehnologică, profesoara făcând parte și din grupul de lucru care a elaborat programa după care vor învăța următoarele generații.
Manualul poate fi consultat la www.manuale.edu.ro, la secțiunea dedicată clasei a VII-a.
Variantă digitală cu un conținut bogat
Manualul are aproape 100 de pagini, iar unitățile de învățare (capitole) sunt: Materiale textile, Materiale lemnoase, Materiale metalice și Materiale la alegere (cauciuc, plastic, sticlă, ceramică etc., în funcție de contextul local sau de preferințele elevilor și ale profesorului de la clasă).
„Manualul este conceput într-un mod deosebit, fiecare unitate finalizându-se cu un proiect realizat de elevi. În fiecare oră de curs se realizează o etapă din proiect,urmând ca la finalul unității de învățare să fie finalizate mapa proiectului și un produs (de exemplu șorț de bucătărie la materiale textile, o căsuță pentru păsărele la materiale lemnoase, un robot din cutii de conserve și sucuri la materiale metalice etc.). Fiecare unitate de învățare propune metode interactive pentru realizarea activităților din proiect, instrumente atractive de parcurgere a lecției, aplicații pentru recapitulare, evaluare etc.”, a mai punctat Mocanu.
În perioada 7-12 septembrie, manualul a fost consultat de cadrele didactice de specialitate, acestea urmând să plaseze comanda, care va fi centralizată de inspectoratele școlare și trimisă către Ministerul Educației.
Acesta este disponibil și în varianta electronică, cu un conținut bogat (filme, exerciții, imagini etc.), care îi ajută pe elevi să înțeleagă pe deplin lecțiile. În total, trei manuale de educație tehnologică de clasa a VII-a au fost aprobate de ministerul de resort.
Manualul de clasa a VII-a vine la un an de la tipărirea manualului de clasa a VI-a de Educație tehnologică și aplicații practice, apărut la Editura Didactică și Pedagogică, evaluat cu cel mai mare punctaj de Ministerul Educației. De asemenea, în urmă cu doi ani, profesoara a coordonat un alt manual pentru această disciplină, la clasa a V-a.
”S-a simțit experiența acumulată în toți aceștia ani, am lucrat mai ușor, am știut ce trebuie să urmărim, care sunt regulile și metodele. A fost o muncă imensă și ne bucurăm că am reușit să o ducem la bun sfârșit”, a mai spus aceasta.
De asemenea, profesoara a conceput și caiete ale elevului pentru această disciplină, la clasa a V-a și clasa a VI-a.
Marinela Mocanu este și membru în Comisia Națională de Specialitate pentru educație tehnologică, iar de anul trecut este membru în Corpul de experți al Corpului de Control al Ministerului Educației.


Manualul a fost aprobat și evaluat cu cel mai mare punctaj de Ministerul Educației Naționale
Manualul a fost aprobat și evaluat cu cel mai mare punctaj de Ministerul Educației Naționale
Prof. Marinela Mocanu
Prof. Marinela Mocanu


Recomandări

Cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, la bacalaureat și olimpiade, pentru Colegiul „Hurmuzachi” Rădăuți

Cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, la bacalaureat și olimpiade, pentru Colegiul „Hurmuzachi” Rădăuți
Cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, la bacalaureat și olimpiade, pentru Colegiul „Hurmuzachi” Rădăuți

Proiecte de peste 90 de milioane de euro depuse pentru gestionarea durabilă a fondului forestier național – cele mai multe la Suceava