Ana-Maria Marcu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, va schimba, din toamna acestui an, uniforma ștefanistă cu uniforma de la Cambridge.
Tânăra a fost admisă la Universitatea Cambridge, a doua universitate ca vechime din lumea anglofonă, fondată în secolul XIII, al cărei nume este asociat cu aproape 100 de laureați Nobel sau cu legende precum Isaac Newton, Henry Cavendish, Charles Darwin sau Stephen Hawking.
Din toamnă, Ana-Maria va reveni în România doar în vacanțe, conștientă că visul ei de a studia la cel mai înalt nivel, alături de cei mai buni tineri din Europa, se poate împlini la mii de kilometri depărtare de casă.
„Pentru mine Cambridge era singura opțiune pentru care am aplicat cu mare convingere. Era singura universitate unde eram convinsă că voi merge dacă voi fi admisă. Am fost admisă și la Universitatea Manchester, mai aștept răspuns de la Imperial Collenge London, University College London (UCL). Însă Cambridge e cu totul deosebit”, a mărturisit Ana-Maria.
Scrisoare de intenție, recomandări, interviuri la fizică și matematică
Pasionată de fizică, disciplină ce i-a adus numeroase distincții în timpul anilor de liceu, Ana-Maria a ales să studieze ingineria.
A trecut cu brio de evaluările și interviurile britanicilor, cunoscuți pentru criteriile lor de admitere exigente, iar ultima testare pe care trebuie să o treacă este examenul de bacalaureat, pe care trebuie să-l promoveze cu minimum 9,50.
Prima etapă a procesului de admitere din Anglia a început în octombrie, anul trecut, prin înscrierea în aplicația de admitere a universității și trimiterea unei scrisori de intenție și a unei recomandări din partea unui cadru didactic, profesorul Marius Marchitan în cazul Anei-Maria.
După câteva zile a primit acasă un plic prin care reprezentanții instituției
din Anglia o invitau la interviuri, ultimul pas în vederea admiterii.
„În decembrie am susținut două interviuri la fizică și matematică, cu câte doi profesori ai universității. Modul în care acestea au decurs mă face să cred că este și un test psihologic, nu consider că vizează doar cunoștințele. Primul interviu a fost mai simplu, cu o atmosferă mai relaxată, iar subiectele au fost relativ ușoare. Cel de-al doilea interviu a fost ceva mai strict, ritmul a fost mult mai rapid, am trecut prin foarte multe capitole ale fizicii și matematicii, iar emoțiile au fost mai mari”, povestește tânăra.
Costurile unui an de studiu la Cambridge se ridică la peste 9.000 de lire sterline, la care se adaugă și cheltuielile zilnice, însă Ana-Maria va contracta un împrumut guvernamental pe care îl va restitui, eșalonat, după ce se va angaja, iar salariul ei va depăși un anumit plafon.
„Vreau să le mulțumesc profesorilor Dan Popescu, Marius Marchitan, Costică Costan și Sanda Barabaș pentru că m-au ajutat și m-au sprijinit în multe situații”, a mai spus Ana-Maria.
„Eram chiar fascinată de fizică”
Ana-Maria Marcu s-a remarcat prin rezultatele sale în cadrul concursurilor de fizică, tânăra fiind coordonată de prof. Costică Costan.
„În clasa a VIII-a am îndrăgit foarte mult chimia, iar datorită profesoarei Ecaterina Lazarovici m-am calificat la Olimpiada Națională de Chimie, la fel și în clasa a IX-a. Tot în clasa a IX-a m-am calificat la Olimpiada Națională de Științe pentru Juniori, pentru care am studiat în paralel fizică și chimie. De atunci mi-a plăcut enorm fizica. Pot să zic că eram chiar fascinată. În clasa a XI-a m-am calificat la Olimpiada Națională de Fizică. Mi-am dat seama că îmi place foarte mult și am lucrat intensiv, astfel au apărut și rezultatele la concursuri”, mărturisește ștefanista.
Ana-Maria se numără printre fondatorii formației de teatru Pi a Colegiului „Ștefan cel Mare” Suceava. Alături de câțiva colegi a avut inițiativa de a înființa trupa Pi, iar cu sprijinul regizorilor Alexandru Stan și Liviu Dospinescu a participat la mai multe festivaluri naționale de specialitate.
Experiență internațională, la cea mai mare expoziție de inventică din Europa
În vara anului trecut, Ana-Maria Marcu și Dimitrie Cielecki, de la Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni, au reprezentat România la una dintre cele mai mari expoziții de inventică și cercetare adresată tinerilor, din Europa. Liceenii s-au calificat la MILSET – Expo Sciences International, eveniment care a avut loc în luna iulie 2015, la Bruxelles, Belgia.
Casa „inteligentă”, autonomă din punct de vedere energetic, concepută de cei doi elevi a câștigat aprecierea participanților și a organizatorilor. Casa viitorului a fost distinsă cu medalii și diplome în cadrul evenimentului de la Bruxelles, care a adunat sute de tineri din peste 60 de țări, ce și-au expus proiectele la 450 de standuri.